Ukrainalaiset kansallismieliset valmiudessa

Noin 10 tuhatta ukrainalaista on valmis taistelemaan Venäjää vastaan. Kiovassa pidetyssä lehdistötilaisuudessa kansallismielisen UNA-järjestön johtaja Nikolai Karpjuk teki selväksi, että järjestön kaikki jäsenet olivat ilmoittaneet valmiutensa käydä Moskovaa vastaan, mikäli Venäjä yrittää järjestää “Etelä-Ossetian operaation tyyppistä” skenaariota Krimillä. Koko Ukraina nousee puolustautumaan, sanoi Karpjuk, uutissivu Ostrovan mukaan.

http://polemika.com.ua/news-10373.html

Ukrainaan kuuluva Krimin autonominen alue on hiertänyt vuodesta 1992 Ukrainan ja Venäjän välejä. Sevastopolissa on Venäjän laivastotukikohta, ja Kreml on aiemmin esittänyt myös koko Krimin liittämistä Venäjään. Krimin asukkaista noin 59 % on venäläisiä, 25 % on ukrainalaisia.

Krimillä asuu myös merkittävä vähemmistö, Krimin tataarit, jotka muodostavat nykyään noin 13 % niemimaan asukkaista. Vuonna 1944 koko krimintataarikansa pakkosiirrettiin Uzbekistaniin ja muualle Keski-Aasiaan. Pakkosiirron ja ensimmäisen karkoitusvuoden aikana mahdollisesti jopa puolet noin 200 000 krimintataarista menehtyi. Tataarit pääsivät palaamaan karkotuksesta takaisin Krimille vasta Neuvostoliiton kaaduttua 1990-luvulla, vaikka syytteet heitä vastaan kumottiin jo vuonna 1967.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly
One Comment

Leave a Reply