Luonto-Liiton aktivisteja otettu kiinni

Apatiitissa otettu kiinni suomalaisia ja norjalaisia ympäristöaktivisteja

Poliisi otti kiinni 14 suomalaista ja norjalaista ympäristöaktivistia Murmanskin oblastissa sijaitsevassa Apatiitin (Apatity) kaupungissa keskiviikkona 6. elokuuta, kertoo Sobkorr.ru uutistoimisto.

Murmanskilaisen Priroda i Molodjozh (Luonto ja Nuoriso) -ympäristöjärjestön mukaan aktivistit osallistuivat mielenosoitukseen, jossa vastustettiin Gazpromin ja Shtokman Development AG:n suunnitelmaa rakentaa kaasuputki Apatiitin lähellä sijaitsevien Hiipinätuntureiden läpi.

Kaasuputkea ollaan rakentamassa Shtokmanin kaasuesiintymästä Volhovin kaupunkiin. Ympäristöaktivistit esittivät vaatimuksensa Hiipinätuntureiden julistamisesta luonnonsuojelualueeksi Apatiitin kaupunginhallitukselle, Gazpromille ja Shtokman Development AG:lle.

Mielenosoitukseen oli viranomaisten lupa. Poliisi kuitenkin pidätti suomalaiset ja norjalaiset ympäristöaktivistit ja toimitti heidät Venäjän maahanmuuttoviraston haltuun. Ympäristöjärjestö Priroda i Molodjozh järjesti mielenosoituksen yhdessä Suomen Luonto-Liiton ja norjalaisen Natur og Ungdom -järjestön kanssa.
http://www.sobkorr.ru/news/489986677240E.html

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly
2 Comments
 1. Apatiitin mielenosoituksessa mukana olleen Senni Luosujärven mukaan ketään ei pidätetty. Hän epäilee paikallisen maahanmuuttoviraston halunneen vain selvittää ulkomaalaisten viisumiasiat, uusisuomi.fi raportoi.

  – Tunnin mielenosoituksen jälkeen meidät pyydettiin keskusteluihin. Menimme sinne ihan vapaaehtoisesti, mutta jos emme olisi lähteneet, niin kai meidät sitten olisi pitänytkin pidättää, Luonto-Liiton jäsen Luosujärvi kertoi.

  Suomen luonnonsuojeluliiton Venäjä-koordinaattori Olli Turunen kertoi myös, että mitään varsinaista pidätystä ei tapahtunut, vaan että maahanmuuttovirastossa käytiin “ystävällishenkinen keskustelu” paikallisten viranomaisten kanssa.

  Sen sijaan Priroda & Molodjozh -järjestön jäsenen Vitali Servetnikin mukaan ekoleirin mielenosoitukseen osallistuneet 14 ulkomaalaista ympäristöaktivistia oli todella viety maahamuuttoviranomaisten puhuteltaviksi.

  Viranomaiset olivat väittäneet, että ulkomaalaisilla aktivisteilla olisi pitänyt olla viisumeissaan merkintä siitä, että “he voivat osallistua julkisiin mielenosoituksiin.” Viranomaiset kuitenkin peruivat puheensa ja myönsivät olleensa väärässä.

 2. Leiriläisten tämänpäiväinen tiedote Apatiitin tapahtumista kokonaisuudessaan. Paikalliset viranomaiset muuttivat vielä mieltään ja sakottivat turisiti-viisumilla tempaukseen osallistuneita ulkomaalaisia.

  http://www.luontoliitto.fi/tiedotteet/?p=265

  8.8. Venäläisviranomaisten kuulustelemat ympäristöaktivistit vaativat Hiipinätunturien suojelua
  Perjantaina 8. elokuuta 2008

  Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piiri tiedottaa

  Suomalaiset, norjalaiset ja venäläiset nuoret tutustuivat eilen päättyneellä ympäristöleirillä Kuolan niemimaalla sijaitsevien Hiipinätunturien suojeluarvoihin. Alue on kasvillisuudeltaan ja geologisesti ainutlaatuinen. Erittäin mineraalirikasta aluetta uhkaavat kuitenkin uudet kaivokset, kontrolloimaton turismi sekä suunnitelmat rakentaa kaasuputki alueen läpi.

  – Leirillä retkeilimme Hiipinätuntureilla ja kuulimme paikallisilta luonnonsuojelujärjestöiltä ja tutkijoilta suunnitelmista alueen suojelemiseksi. Myös monet paikalliset viranomaiset sekä Suomen ympäristöministeriö tukevat suojelua, mutta asia ei ole edennyt venäläishallinnossa, sanoo Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piirin puheenjohtaja Tarmo Saastamoinen.

  Leiriläiset osallistuivat keskiviikkona läheisessä Apatiitin kaupungissa rauhalliseen tempaukseen, jossa kaupunkilaisille jaettiin tietoa alueen luonto- ja kulttuuriarvoista. Tempausta valvoivat paikalliset poliisit, jotka olivat myös etukäteen antaneet mielenosoitukselle luvan.

  Paikalle osuneen maahanmuuttoviranomaisen mukaan ulkomaalaisilla leiriläisillä ei kuitenkaan ollut oikeutta osallistua tempaukseen, ja nuoret pyydettiin virastolle keskustelemaan asiasta. Tässä vaiheessa todettiin, ettei mielenosoitukseen osallistumisella ollut seuraamuksia. Illalla viranomaiset saapuivat silti leiripaikkaan jatkamaan kuulusteluja.

  – Kolme virkamiestä maahanmuuttovirastolta huhki leirikeskuksessamme koko yön ja kirjasi tarkkaan ylös kuka ja milloin tempauksen oli järjestänyt, sanoo Tarmo Saastamoinen.

  Kuulustelujen lopputuloksena oli 2000 ruplan eli 55 euron sakot 12 norjalaiselle ja suomalaiselle leiriläiselle.

  Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piirin, norjalaisen Natur og Ungdom ja venäläisen Priroda i Molodez -järjestöjen järjestämälle Barents Environmental Youth Campille osallistui yhteensä 30 nuorta.

  Lisätiedot:

  Tarmo Saastamoinen, Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piirin puheenjohtaja, puh. 044 591 8131

  Senni Luosujärvi, Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piirin sihteeri, puh. 0400 911 891

Leave a Reply