Cinema for Human Rights

Hadizhat GatajevaElokuvafestivaali Hadizhat Gatajevan ja Malik Gatajevin tueksi

Kansainvälinen Cinema for Human Rights -elokuvafestivaali, joka pidetään Vilnassa 01.-07.08.2009, järjestetään Hadizhat ja Malik Gatajevin tilanteen tunnustamiseksi ja tukemiseksi. “On sietämätöntä, että viattomia ihmiä pidetään vankilassa”, kommentoi tapahtumaa tukeva ja siihen osallistuva elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki. “Koska käytössämme ei ole muita aseita kuin elokuvataide, käytämme sitä vaatiaksemme Gatajeveille oikeutta.”

Hadizhat Gatajeva ja Malik Gatajev ovat pitäneet useiden vuosien ajan orpokoteja tshetsheenilapsille sekä Groznyissä, Tshetsheniassa, että Kaunasissa, Liettuassa. Kesäkuussa 2009 heidät tuomittiin Liettuassa kotiväkivallasta kymmeneksi kuukaudeksi vankilaan. Pidätys tapahtui 14. lokakuuta 2008, joten heidät tulisi vapauttaa 14. elokuuta 2009. Tällä hetkellä heidän vapauttamisestaan ei kuitenkaan ole varmuutta, ja heidät voidaan karkottaa takaisin Tshetsheniaan. Tämä voi osoittautua kohtalokkaaksi ja se täytyy estää.

Kansainvälinen Gatajevien tukiryhmä järjestää Cinema for Human Rights -elokuvafestivaalin Vilnassa nostaakseen tapauksen julkisuuteen ja muistuttaakseen liettualaisia poliitikkoja Euroopan unionin laeista. Juuri valittu Euroopan parlamentin ihmisoikeuskomitean puheenjohtaja Heidi Hautala tukee tapahtuman tavoitteita ja aikoo osallistua festivaalille.

Festivaalilla esitetään Pirjo Honkasalon tunnustusta saanut dokumentti Melacholian 3 huonetta osoituksena siitä, millaisen perheen Gatajevit olivat luoneet ennen kuin Liettuan viranomaiset aloittivat hyökkäyksensä heidän työtään kohtaan. Tapahtuman järjestävät liettualaiset yksityishenkilöt, Pieni puu ry, Suomen Rauhanpuolustajat ry, Rosebud Books Oy ja Sputnik Oy.

Ohjelma

Cinema for Human Rights
01.–07.08.2009 Vilna, Liettua

Lehdistötilaisuus lauantaina 01.08.2009 klo 16:00
Forum Cinemas Vingis (Vilna, Liettua)
Suomalaisohjaajista paikalla Aki Kaurismäki ja Pirjo Honkasalo

Elokuvat:

Pirjo Honkasalo: Melacholian 3 huonetta
Aki Kaurismäki:
– Pidä huivista kii, Tatjana
– I Hired a Contract Killer
– Mies vailla menneisyyttä
– Kauas pilvet karkaavat
Arto Halonen: Pyhän kirjan varjo
Aku Louhimies: Frozen Land
Abbas Kiarostami: Where Is My Friend’s House?
Theo Angelopoulos: Eternity And a Day
Andrei Nekrasov: Disbelief
Andrej Jablonska: Welcome to North Korea
Nikolai Olejnikov: Grenal Agreement
Mantas Kvedaravicius: Barzakh

Esityspaikka ja liput:

Forum Cinemas Vingis
Savanoriu pr. 7, Vilna
+370 52644764
http://www.forumcinemas.lt/

Liput 5 euroa
Esitysajat ilmoitetaan myöhemmin.

Lisätietoja:

Susanna Okker
+358 45 670 2023
susanna.okker@gmail.com

Mantas Kvedaravicius
+370 670 80995
mk561@cam.ac.uk

Cinema for Human Rights
http://www.cinemafhr.net/

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply