Ersien tsaari: festivaali peittää alleen todelliset ongelmat

Ersien tsaari: “festivaali on 20 % hyödyksi, 80 % haitaksi”
Izbrannoe, 18.07.2007
http://www.izbrannoe.ru/8278.html

Mordvalaisen kansalaisjärjestön Rjabovin ersänkielen pelastussäätiön puheenjohtajan Grigori Musaljovin mukaan Saranskissa 19.07.2007 alkava suomalais-ugrilaisten kansojen kulttuurifestivaali on “20 % hyödyksi, mutta 80 % haitaksi”. Festivaali peittää alleen Venäjän suomalais-ugrilaisten kansojen todelliset ongelmat, Musaljov sanoi.

Ersänkielen pelastussäätiötä, joka on Mordvan yksi merkittävimpiä kansalaisjärjestöjä, ei kutsuttu tilaisuuteen. Säätiö on tehnyt töitä yli kymmenen vuotta ersien kansallisen kulttuurin ja kielen säilyttämiseksi. Musaljovin mukaan järjestöllä on jatkuvasti ongelmia Mordvan hallituksen kansallisuusasian komitean kanssa.

Grigori Musaljov on säätiön ersän- ja venäjänkielisen sanomalehden, Erzjan Mastorin, varapäätoimittaja. Viime lauantaina (14.07.2007) pidettiin Ignatovskin alueen Tšukalyn kylässä kolmas vuosittainen ersien kansallinen juhla, jonka aikana Musaljov valittiin rituaalisin menoin ersien tsaariksi (Injazor). Juhlaa tallentanut virolainen kuvausryhmä pidätettiin ja heitä vaadittiin luovuttamaan kuvamateriaali.

Saranskin festivaaliin osallistuu tuhatkunta kulttuurihenkilöä sekä valtionelinten ja kansalaisjärjestöjen edustajaa. Festivaalin avajaisseromiaan osallistuvat presidentti Vladimir Putinin lisäksi Suomen presidentti Tarja Halonen ja Unkarin pääministeri Ferenc Gyurcsány. Kolmannen suomalais-ugrilaisen valtion Viron presidenttiä Toomas-Hendrik Ilvestä tilaisuuteen ei kutsuttu..

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply