Eurooppalainen yliopisto jälleen vaarassa

Pietarin Eurooppalaista yliopistoa (EUSP) uhkaa jälleen kriisi joka on vielä vakavampi kuin taannoinen yritys sulkea yliopisto paloturvallisuusmääräysten perusteella. Yliopiston yritys perustaa taloutensa säätiöpohjalle on kaatumassa jo lupautuneiden lahjoittajien vetäytymiseen. Rahoituskriisin seurauksena EUSP:n opettajien palkanmaksu on vaarassa, ja osa ei ole saanut palkkaansa tältä lukukaudelta.

Ohessa asiaa selostava, EUSPin rehtori Vahtinin allekirjoittama kirje, jossa pyydetään yliopiston tukijoilta rahalahjoituksia. Lahjoitus on mahdollista tehdä internetin kautta esim. Visalla tai MasterCardilla. Lahjoituksia varten on linkki myös Eurooppalaisen yliopiston verkkosivustolla.

Kirjeessä mainittu 500 USD:n summa on vain esimerkki; kaiken suuruiset avustukset ovat tervetulleita ja niillä on paitsi rahallinen, myös symbolinen arvo: lahjoittajien nimet ilman lahjoitussummia julkistetaan EUSP:n sivuilla.

Henkilökohtaisten lahjoitusten ohella tärkeää ellei tärkeämpää olisi kuitenkin, jos tämän listan lukijat voisivat hyödyntää EUSP:n hyväksi yhteyksiään sekä suomalaiseen yrityselämään, valtionhallintoon että muihin instituutioihin, erityisesti yliopistoihin.

Joensuun yliopisto on lahjoittajien listan mukaan toistaiseksi ensimmäinen, mutta ei toivottavasti viimeinen suomalainen yliopisto, joka tukee rahallisesti EUSP:a. Alle prosentilla nyt kerättävän Aalto-yliopiston peruspääomasta EUSP:n ongelmat olisi ratkaistu.

Tieteen ja akateemisen maailman kannalta on syytä toivoa, ettei yksi Venäjän korkeatasoisimmista, valtiosta riippumattomista korkeakouluista sulje oviaan rahojen puutteeseen. Myös Suomella, suomalaisilla (ja Helsingillä ja helsinkiläisillä) luulisi olevan intressiä tukea naapurimaan (naapurikaupungin) kriittistä ja itsenäistä yhteiskuntatieteellistä tutkimusta.

Markku Lonkila,
dosentti,
Helsingin yliopiston sosiologian laitos

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply