Gazpromin kaasuvarat

Gazpromin kyky toimittaa maakaasua suunnitellusti nousi esille Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin Kaasuputki-seminaarissa viime viikolla. Ongelma on todellinen – tuotanto on laskussa ja Jäämeren suuret kaasuhankkeet toteutuvat vasta hamassa tulevaisuudessa. Venäjän kotimaan hintataso on noin neljännes tai kolmannes siitä hinnasta mitä vientikaasusta veloitetaan. Gazpromin houkutus priorisoida vienti kotimaan kulutuksen kustannuksella ei silti toteudu ainakaan ennen tämän ja ensi vuoden vaaleja.

Putinin seuraajasta käydään vilkasta kannunvalantaa. Pienessä sisäpiirissä käydyn kisan vahvimmat kilpailijat ovat varapääministeri Dmitri Medvedev ja puolustusministeri Sergei Ivanov. Välillä väläytetään mustan hevosen esillenostamista – onnistuihan Jeltsinkin nostamaan tuiki tuntemattoman everstiluutnantin seuraajakseen vuonna 2000. Monet merkit viittaavat nyt siihen, että Medvedevin tähti on laskusuunnassa.

Yhtenä esimerkkinä tästä kannunvalaajat tuovat esille Gazpromin varajohtajan viime viikkoinen esitys suurista satsauksista Kiinan markkinoille, tavoitteena jopa 80 miljardin kuutiometrin vuosittainen vienti. Tämä määrä on noin 50 % enemmän kuin Nord Streamin kapasiteetti Itämeren putkissa. Medvedev on Gazpromin hallituksen puheenjohtaja, ja hänelle miljardikaupat Kiinan kanssa olisi verraton sulka hatussa, mutta aloite oli ilmeisen huonosti harkittu. Tuollaista kaasumäärää ei kertakaikkiaan löydy toimitettavaksi. Lisäksi kiinalaiset lähtökohtaisesti haluavat maksaa Venäjän kotimaan hintaa kaasusta. Tuhansien kilometrien uudet kaasuputket toimittamaan kaasua kolmannekseen siitä hinnasta mitä Euroopasta saadaan valmiin putkiston kautta, sellainen ei taida onnistua Gazpromiltakaan, vaikka yrityksessä yleensä poliittiset tavoitteet ajavat taloudellisten laskelmien ohitse. Joten aloite ammuttiin alas heti kättelyssä, ja Medvedevin tilanne käy yhä tukalammaksi. Lue Gazpromin Kiina-aloitteesta Foorumin englanninkielisessä osiossa: http://www.finrosforum.fi/?p=180&language=en

Englanninkielisessä osiossamme löytyy toinenkin kirjoitus, joka taas katsoo Kiina-aloitteen taustaksi Gazpromin tavoite haalia haltuunsa ihan kaikki kaasukentät. Myymällä olematonta kaasua saadaan valtio suostumaan uusiin läänityksiin ja lisensseihin. http://www.finrosforum.fi/?p=182&language=en.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply