Giftmord blir diplomatisk kris

London överväger att slänga ut ryska diplomater

Den brittisk-ryska dragkampen om Aleksandr Litvinenkos misstänkte mördare är på väg att ta en ny och allvarlig vändning. London planerar att de närmaste dagarna kyla ner ländernas förhållande, rapporterar brittisk press.

Ett alternativ som övervägs är att kasta ut ryska diplomater, eftersom Moskva vägrar tillmötesgå Londonåklagares begäran att utvisa Andrej Lugovoj för mordåtal, skriver bland andra The Daily Telegraph på torsdagen.

En talesman för premiärminister Gordon Brown sade på onsdagen att den brittiska regeringen planerar ett tufft svar på Kremls vägran:

– Vi överväger våra möjligheter. Detta är allvarligt.

Bryta samarbete

Ett annat alternativ är att London bryter samarbetet med Ryssland inom en rad områden, skriver The Guardian och Financial Times – till exempel handel, terrorbekämpning och utbildning. De anser att förhållandet mellan länderna är på randen till diplomatisk kris.

Storbritannien är den största utländska investeraren i Ryssland och har intressen där värda tre miljarder pund, motsvarande cirka 4,4 miljarder euro, enligt The Daily Telegraph.

Moskva varnade i onsdags britterna för att låta ländernas samarbete bli en “gisslan” i utvisningsbråket.

Anklagade Putin

Litvinenko, en tidigare KGB-spion som flytt till Storbritannien, mördades för ett år sedan. En teori är att hans kritik mot regeringen Kreml skulle vara orsaken till mordet. Innan han dog hävdade han själv att president Vladimir Putin låg bakom attentatet.

Lugovoj ska vara en av de sista som såg Litvinenko i livet. Han misstänks då för att ha gett Litvinenko en dos av ett sällsynt radioaktivt ämne. Det tog tid för läkarna att finna vad han förgiftats av och Litvinenko genomled en utdragen dödskamp.

Förhållandet mellan Ryssland och Storbritannien är nu det sämsta sedan kalla kriget upphörde. Utrikesminister David Miliband har sagt att britterna tänker “handskas med” varje vägran att utvisa den misstänkte “med det allvar som detta kräver”.

Åtal i Ryssland

Kreml å sin sida är rasande över att britterna vägrar lämna ut en av Putins främsta kritiker, miljardären Boris Berezovskij. Detta sedan åklagare väckt åtal i Moskva mot honom för konspiration mot den ryska staten.

Berezovskij har också anklagats i Ryssland för att kunna ligga bakom mordet på vännen Litvinenko. Kreml ska ha uppmanat ryska medier att sprida anklagelsen. Den mordmisstänkte Lugovoj framträdde i maj och sade att även brittisk underrättelsetjänst kan vara delaktig i mordet.

HBL 12.7.2007: FNB-TT-LARS SÖDERSTRÖM.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply