Globalist – matka hantien ja mansien maahan

Ihan mielenkiintoinen reportaasi matkasta hantien ja mansien maahan ….. Suomikin mainitaan jutussa.

Tämä tieto hiukan yllätti:

“In 2005, Khanti-Mansiisk produced 267 million tons of oil, or 57% of Russia’s total production. With about 1%of Russia’s population, the region contributed 22.7% of the total tax revenues of the Russian Federation.”

If it were an independent state, it would have 7.5% of the world’s oil production, second only to Saudi Arabia.”

http://www.theglobalist.com/StoryId.aspx?StoryId=6109

(Huom! Juttu on 2-oosainen)

.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly
5 Comments
 1. Hanti-Mansian autonomisessa piirissä (toiselta nimeltään Jugra) sijaitsevat usean öljy-yhtiön pääasialliset öljyvarat: alueella poraavat öljyä sekä Vagit Alekperovin LUKoil, valtion omistama Rosneft (hall. pj. Igor Sechin), Vladimir Bogdanovin Surgutneftegas, että Mihail Fridmanin TNK-BP (yhteisyritys British Petroleumin kanssa).

  Tämä lienee myös syy, miksi Jugran autonominen asema ei tähän saakka ole ollut uhattuna. Putinin presidentin hallinnon päällikkö Sergei Sobjanin (taustaltaan puoliksi mansi) on Tjumenin oblastin entinen kuvernööri. (Jugra sijaitsee Tjumenin oblastin pohjoisosassa.) Sobjanin on mainittu yhtenä mahdollisena Putinin vallanperijänä.

  Ks. http://www.admhmao.ru/english/economE/frame3.htm

  /kerkko

 2. Jugran autonomian säilyminen ei käsittääkseni johdu Kremlin hyvästä tahdosta tai siitä, että öljy-alueelle haluttaisiin antaa enemmän itsenäisyyttä(eikö loogisempaa Kremlin taholta olisi päinvastoin?), vaan siitä, että Jugran oligarkit liittoutuneina mm. alkuperäiskansojen elittien kanssa ovat vastustaneet Kremlin alueliitospolitiikkaa kerta toisensa jälkeen. Tähän asti ne ovat onnistuneet torjumaan Kremlin vaatimukset.
  Olga Kornienko puhui loppukesästä 2005 Surgustissa, että paikallinen littouma oli “voittanut autonomian ainakin 5 vuodeksi”. Tuolloin Jugraa oli haluttu liittää Jamalin Nenetsian kanssa. Jugran paikallistasolla sentralisaatio sen sijaan oli edennyt. Kylähallinnot oli asetettu suoraan piirijohtajien alaisuuteen, eikä piirijohdon tasolla juuri istu hanteja tai manseja.
  Jugrassa valtayhtiö on ehdottomasti Surgutneftegaz. Kyllä sen näkee yhtiön pääkaupungissa Surgutissakin. Jugran valtava koko, erämaiden laajuus, ankaruus, suunnattomat öljytulot ja se, että paikallismiliisi ja tuomioistuin(ehkä myös paikallinen FSB) ovat Surgutneftegazin komennossa tekee Moskovan miehille vaikeaksi tulla alueelle määräilemään.
  Paikallismafioiden valta seudulla on perinteisesti ollut vahva, vahvimpana Surgutneftegaz.

  Ville

 3. Lainaus Kerkko Paananen :

  > Putinin presidentin hallinnon päällikkö Sergei Sobjanin (taustaltaan
  > puoliksi mansi) on Tjumenin oblastin entinen kuvernööri. (Jugra
  > sijaitsee Tjumenin oblastin pohjoisosassa.)

  Tjumenin oblastin hallintokeskuksella on Jugrassa korkeintaan muodollista käskyvaltaa. Ellei tilanne sitten ihan viime vuosina ole muuttunut, mutta en usko. Saattaa se toki olla, että Jugran paikalisvalta ja Kreml ovat neuvotelleet jonkin kompromissisopimuksen, joka on tavallaan hieman kasvannut moskvitsien valtaa.

  Ville

 4. Hyvin kiinnostavaa – tosin Jugra ei ole käyttänyt “autonomiaansa”
  mitenkään – ehkä se on tosiasissa Putinin henkilökohtainen läänitys…

  Jukka

 5. Olen käsittänyt, että Jugran “autonomia” suojaa lähinnä paikallisoligarkkien omaisuuksia. Ja tarkoittaa osin myös, että paikalliset pamput päättävät, ei Moskova. Tavallisten jugralaisten kannalta tässä tuskin on eroa.
  Muutosvaatimuset eliminoidaan, vrt. esim. Prokopij Sopotshinin murha 1993.

  Russkinskojen kyläpäällikkö Josif Sopotšin ajoi voimallisesti maanomistusoikeutta paikallisille hanteille, jotta alkuperäisväestö voisi saada sanavaltaa energiayhtiöiden saneleman maankäytön kysymyksissä. Veljen vaimo Agrafina Pesikova-Sopotšina oli journalisti, joka kirjoituksissaan penäsi hantien oikeuksia. Agrafinan kirjoitusten takia perheen lapset oli useasti uhattu tappaa. Nuorempi veljeksistä Prokopij työskenteli aluksi alkuperäiskansoihin erikoistuneena asiantuntijana Nojabrsk Neftegaz-yhtiössä ennen kuin hänet vuonna 1992 valittiin Jamalin Nenetsian paikallisduumaan kansanedustajaksi. Duumassa Prokopij Sopotšin toi esiin öljyn- kaasunporauksen ympäristötuhoja ja vaati alkuperäisväestöille lisää oikeuksia ja osuutta energiateollisuuden voitoista. Sopotšinin veljekset ja Agrafina olivat myös mukana perustamassa Hanti-Mansian alkuperäiskansojen Spasenie Jugri-järjestöä.

  Kevätalvella 1993 Prokopij Sopotshin oli viettämässä perinteistä juhlaa Zlatia veljensä perheen luona Russkinskojessa, kun paikallinen miliisi pidätti hänet. Seuraavan aamuna Prokopij löytyi miliisiaseman läheltä lumihangesta kuoliaaksi hakattuna. Miliisi väitti päästäneensä Prokopijn vapaaksi melko lyhyen kuulustelun jälkeen illalla. Myöhemmin Russkinskojen miliisipäällikkö sai ylennyksen. Soposthinin sukulaisten vaatimukset surmatyön kunnollisesta tutkinnasta torjuttiin.

  Mekään emme tietäisi tästä tapahtumasta kenties mitään ellei uzbekistanilaissyntyinen virolainen uskontotieteilijä – silloinen jatko-opiskelija – Anzori Barkalaja olisi ollut tuolloin paikalla Sopotshinin talossa. Miliisi oli vähällä viedä hänetkin.

  Ville

Leave a Reply