Hadižat Gatajevan kujanjuoksu

Hadižat Gatajevan vaihtoehdot: vapaus, vankeus tai kuolema

Hadižat Gatajeva on päässyt vihdoin Helsinkiin, suomalaisen tukiryhmänsä vieraaksi. Ryhmään kuuluu muutamia kansalaisaktivisteja, jotka jakavat Voiman kanssa saman toimistotilan. Gatajeva viettää päivät käymällä loputtomia puhelinkeskusteluja ja neuvotteluja eri tahojen kanssa. Hän yrittää pelastaa perheensä.

Gatajeva on Suomessa laina-ajalla. ”En tajua mitä minulle tapahtuu”, Hadižat Gatajeva kertoo myöhemmin Voiman toimituksessa. ”Yritän ymmärtää, mutta en saa otetta. Sen tajuan, etten voi palata Liettuaan, koska joudun heti käsirautoihin.”

Gatajevan kädessä on kolme korttia, kaksi mustaa ja yksi tyhjä. Venäjä on kuolema, vankila on kuolema, kolmas tie vapaus, ehkä jonakin päivänä, matka tuntemattomaan – ja koskaan hän ei enää saa perhettään kokoon.

Hadižat Gatajeva on pelastanut kymmeniä orvoiksi jääneitä lapsia Groznyin raunioista ja perustanut heille kaksi kotia, toisen Groznyiin, toisen Liettuan Kaunasiin. Edessäni istuu selviäjä, joka on tarponut läpi sodan runteleman Tšetšenian lapsikolonnan kanssa, ruokkinut heidät nälänhädän keskellä, istunut liettualaisessa vankilassa.

http://fifi.voima.fi/voima-artikkeli/Kolme-kohtaloa/2839

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply