Halonen arvosteli Tshetshenian ihmisoikeustilannetta

Tarja Halonen & Dmitry MedvedevPresidentti Tarja Halonen on Venäjän-vierailunsa aikana ottanut esiin ihmisoikeuskysymykset. Presidentti Halonen sanoi Sotshissa presidentti Dmitri Medvedeville, että “näin ei voi jatkua”, viitaten ihmisoikeusaktivistien murhiin.

Venäjän johdolta ei kuitenkaan tullut vastausta siihen, miten Venäjä yrittää ratkaista Tshetshenia-kysymyksen.

Puutullit olivat keskusteluissa myös esillä. Venäläinen osapuoli totesi, että kiistaan yritetään löytää jokin ratkaisu. Venäjän johto ilmoitti olevansa edelleen kiinnostunut Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsenyydestä.

“Nordstream-hanketta ei pidä politisoida”

Halosen ja Medvedevin keskustelut maiden suhteista kestivät useita tunteja.

Medvedev muistutti tapaamisen aluksi, että Suomella ja Venäjällä on paljon yhteisiä päämääriä. Hänen mukaansa Euroopan turvallisuus ja Itämeren ympäristön turvaaminen ovat molempien maiden tavoitteita.

Ennen tapaamista Venäjän presidentin ulkopoliittinen neuvonantaja Sergei Prihodko sanoi, että talous- ja kauppapoliittiset asiat nousevat presidenttien tapaamisessa esille. Prihodko sanoi YLE Uutisille, että Venäjä tulee toistamaan kantansa siitä, ettei Itämeren halki suunnitellun Nordstream-kaasuputken kohtaloa pidä politisoida.

Presidentit tapasivat Medvedevin kesähuvilalla. Halonen sai Medvedeviltä lahjaksi Osmo Jussilan Suomen autonomian ajasta Venäjän imperiumin yhteydessä kertovan kirjan, joka on käännetty venäjäksi. Halonen kiitti Medvedeviä lahjasta ja sanoi sen olevan mieluinen yllätys. Halonen myös kutsui Venäjän presidentin ensi kesänä Naantaliin, Suomen presidentin kesäasunnolle.

Kutsu Putinin luo ei yllättänyt

Myöhemmin Halonen tapasi myös pääministeri Vladimir Putinin. Hänen kanssaan Halonen keskusteli maiden välisestä kaupasta. Putin pohti tapaamisessa, kuinka Suomen ja Venäjän välistä kauppaa voisi vauhdittaa: investointeja vai raaka-aineiden kauppaa tukemalla.

Putin oli nostanut myös ympäristökysymykset esille.

Presidentti Haloselle ei vierailukutsu Putinin luo tullut yllätyksenä. Halonen ja Putin tuntevat toisensa jo kymmenen vuoden ajalta ja pitkäksi venähtäneen lounaan päätteeksi Medvedev välitti Haloselle kutsun vierailla pääministeri Putinin luona Sotshissa.

Halonen tutustui Sotshin olympiavalmisteluihin

Tiistaina aamupäivällä presidentti Halonen tutustui Sotshin talviolympialaisten valmisteluihin. Haloselle esiteltiin pienoismalleja erilaisista rakennushankkeista, joiden on määrä valmistua vuoteen 2014 mennessä. Presidentti totesi suunnitelmat nähtyään, että Sotshissa on edessä valtava rakennustyö.

Rakennustöitä johtavan valtiollisen olympiarakennusyhtiön pääjohtaja Timuraz Bollojev toivottaa suomalaisyritykset tervetulleiksi työmaille. Hänen mukaansa vain muutama suomalaisyritys on ollut tähän mennessä kiinnostunut Sotshin rakennushankkeista.

Suomalaiset yritykset perustivat toukokuussa Consortium SOFI -nimisen yhteisyrityksen, jonka kautta ne aikovat saada jalan olympiahankkeiden oven väliin. Syyskuun puolivälissä Sotshiin matkaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk.), jonka on tarkoitus lobata suomalaisyritysten talviurheilutapahtumiin liittyvää osaamista.

Presidentti Halonen vierailee Sotshissa presidentti Medvedevin kutsusta. Tiistainen tapaaminen on jo kolmas kerta, kun Suomen ja Venäjän presidentit tapaavat tänä vuonna. Halosen on määrä palata takaisin Suomeen vielä tiistai-iltana.

YLE Uutiset / Liisa Lehmus, Sotshi

Kuva: Dimitri Astakhov / EPA / RIA Novosti / Kremlin Pool

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply