Halonen: “Putin uskalsi ottaa vastuun”

Putin ja HalonenPresidentti Tarja Halonen tapasi Venäjän pääministeri Vladimir Putinin keskiviikkona Mäntyniemessä. Helsingin Sanomien haastattelussa presidentti korostaa hyviä suhteitaan Putiniin: koska kyseessä oli kaksi hyvää tuttua, keskustelu kesti tunnin sijasta kaksi ja puoli tuntia.

“Olen oppinut tuntemaan Putinin, kun hän aloitti pääministerinä ja olin ulkoministerinä vuonna 1999. Hän antoi minulle luvan mennä Ingushian ja Tšetšenian rajalle pakolaisleireihin tapaamaan tšetšeenejä, kun meillä oli Euroopan unionin puheenjohtajuus. Hän uskalsi ottaa sen vastuun.”

Halosen ja Putinin välisissä keskustelussa puhuttiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen työn edistämisestä. Venäjä on ainoana Euroopan neuvoston maana jättänyt vahvistamatta lisäpöytäkirjan, jonka uskotaan nopeuttavan tapausten käsittelyä.

Käsiteltävänä on Suomen ulkoministeriön mukaan 100 000 tapausta. Lisäpöytäkirja muun muassa helpottaisi turhien tapausten karsimista heti juttujen käsittelyn alkuvaiheessa. Putin ei ottanut kantaa lisäpöytäkirjan vahvistamiseen.

Putin sanoi suoraan, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on langettanut päätöksiä, jotka eivät vastaa Venäjän viranomaisten oikeuskäsitystä, mutta tuomiot pitää silti toteuttaa ja maksaa. Venäjä on saanut ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan sata langettavaa tuomiota Tšetšeniassa tapahtuneista ihmisoikeusloukkauksista.

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/1135246503525

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply