Kielelliset oikeudet perusoikeuksien edellytys

Presidentti Tarja Halonen piti diplomaattisen oivan puheen suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressin avajaisissa Hanti-Mansijskissa.

Lausuttuaan kiitoksen sanat tsaarille ja hänen käskynhaltijalleen Halonen otti esille kaksi lainvoimaista dokumenttia, jotka turvaavat vähemmistökansojen oikeudet:

Lyhyen ajan sisällä on myös hyväksytty kaksi tärkeää kansainvälistä asiakirjaa, jotka osaltaan auttavat turvaamaan suomalais-ugrilaisten kansojen oikeuksia.

Syyskuussa 2007 Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous vahvisti vuotta aiemmin YK:n ihmisoikeusneuvoston hyväksymän alkuperäiskansojen oikeuksia käsittelevän poliittisen julistuksen. […]

Toinen merkittävä kansainvälinen asiakirja on Euroopan neuvostossa tänä keväänä hyväksytty kulttuurienväliseen vuoropuheluun liittyvä valkoinen kirja.

Suomi kertoi näin presidentti Halosen suulla Venäjän suomalais-ugrilaisille kansoille, että näillä on pykäliä, joihin vedota. Sama metodi on toiminut varsin suurella menestyksellä ihmisoikeuskiistoissa.

Halonen korosti myös, että “kielelliset oikeudet ovat usein ihmisen muiden perusoikeuksien toteutumisen edellytys. […] Kansallisvaltiolla itsellään on ensisijainen oikeus ja vastuu kansalaistensa – myös vähemmistöjen – kulttuurioikeuksien kehittämisestä.”

“Meidän tulee tehdä työtä turvataksemme […] pientenkin kansojen oikeus kulttuurinsa identiteetin ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Kansalaisjärjestöt ovat tärkeitä kumppaneita tässä työssä,” Halonen totesi.

“Onkin tärkeää, että jokainen ihminen voi kokea juurensa arvokkaiksi ja säilyttämisen arvoisiksi. Yhteiskunnan tehtävänä on tehdä tämä mahdolliseksi,” Suomen presidentti lausui maailmankongressin avajaisissa.

Tarja Halosen tervehdyspuhe kokonaisuudessaan:

http://www.tpk.fi/

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly
One Comment

Leave a Reply