HS: Freedom House sätti Venäjän vaaleja

hs_fi_logo.jpgFreedom House -järjestö sätti Venäjän vaaleja

Venäjän joulukuiset parlamenttivaalit olivat valedemokratian näytös, jotka muistuttivat vain “tietyillä pinnallisilla tavoilla” vaaleja vakiintuneissa demokratioissa. Presidentti Vladimir Putinin vastustajat syrjäytettiin byrokraattisella vehkeilyllä ja lehdistö oli puolueellinen Putinille.

Näin suomii yhdysvaltalainen Freedom House -ihmisoikeusjärjestö keskiviikkona julkaistussa raportissaan. Se mainitsee Venäjän esimerkkinä maailman suurista, poliittisesti tärkeistä maista, joissa demokratia mureni viime vuonna. Samankaltaisia ovat muun muassa Pakistan, Kenia, Egypti ja Venezuela.

 Venäjä on Freedom Houselle myös esimerkki maasta, joissa markkinatalous yhdistyy kansalaisvapauksien polkemiseen. Järjestön mukaan näiden maiden nousu oli tärkeä trendi maailmassa viime vuonna.

Niiden taloudellinen voima perustuu öljyyn tai kauppataseen ylijäämään ja niiden hallitukset esiintyvät sekä kotimaassaan että ulkomailla yhä itsevarmempina.

“Näkyvimmin Venäjällä ja Kiinassa mutta myös muualla maailmassa hallitukset pyrkivät valjastamaan markkinatalouden voiman samalla, kun ne pitävät kiinni suljetuista poliittisista järjestelmistään.”

Kaikkiaan Freedom Housen raportti piirtää demokratian tilasta maailmassa synkkenevän kuvan. Sen mukaan viime vuonna 38 maassa – joka viidennessä maailman maista – kansalaisvapaudet heikkenivät. Ne paranivat vain kymmenessä.

“Tämän vuoden tulokset osoittavat vapauden heikentyneen maailmassa tavalla, joka huolestuttaa syvällisesti”, sanoi järjestön tutkimusjohtaja Arch Puddington lehdistötiedotteessa.

Vuosittain julkaistava “Vapaus maailmassa” -raportti jakaa maailman maat kolmeen ryhmään: vapaisiin, osittain vapaisiin ja ei-vapaisiin. Maiden jaot eri luokkiin eivät juuri muuttuneet, mutta järjestön mukaan luokkien sisällä tapahtui muutoksia huonompaan.

Demokratia menetti jalansijaa etenkin Etelä-Aasiassa. Pakistan ajautui poliittiseen sekasortoon oppositiojohtaja Benazir Bhutton murhan myötä, Filippiinejä ravistelivat korkean tason korruptiosyytteet ja Burma murskasi demokratiaa vaatineen kansanliikkeen.

Kiinassa lähestyvät kesäolympialaiset eivät Freedom Housen mukaan ole onnistuneet kohentamaan demokratian tilaa.

Tämänvuotinen raportti piti “erityisen huolestuttavana” ilmiötä, jossa suuret epädemokraattiset maat levittävät vaikutusvaltaansa heikompiin naapureihinsa. Se arvosteli esimerkiksi Kiinaa, joka tukee sijoituksilla ja kaupalla kovaotteisen sotilasjuntan johtamaa Burmaa.

Julkaistu: 16.1.2008 22:21
Minna Nalbantoglu
Helsingin Sanomat: linkki artikkeliin 

Freedom House jakaa maat kolmeen luokkaan

 Vapaita: 90 maata (joissa asuu 46 prosenttia maailman väestöstä).

 Osittain vapaita: 60 maata (18 prosenttia väestöstä).

 Ei-vapaita: 43 maata (36 prosenttia väestöstä).

Viime vuonna Togo ja Thaimaa siirtyivät ei-vapaista osittain vapaiksi. Muita muutoksia maiden luokittelussa ei tapahtunut.

Maailman kahdeksan epädemokraattisinta maata Freedom Housen mukaan ovat Kuuba, Pohjois-Korea, Turkmenistan, Uzbekistan, Libya, Sudan, Burma ja Somalia.

Julkaistu: 16.1.2008 22:18
Helsingin Sanomat: linkki tietokulmaan .

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply