“Hyvästi, Magomed!”

He jakavat surun Jevlojevin perheen kanssa
Annika Rentola/ Hufvudstadsbladet, 05.09.2008
http://www.finrosforum.fi/Document/Jevlojev.pdf

Vakavamielinen ja hiljainen mielenosoitus pidettiin eilen iltapäivällä Venäjän suurlähetystön edustalla. Magomed Jevlojevin murhaa pidetään selvänä ja huolestuttavana osoituksena [vallitsevasta tilanteesta].

Raitiovaunu 3T hiipii ohitse valkoisten julisteiden, jotka hohtavat kullanvärisessä iltapäiväauringossa. Tehtaankadun mielenosoittajat eivät huuda eivätkä pidä meteliä. Julisteissa lukee yksinkertaisesti ”Hyvästi Magomed!”. Kyseessä on mielenilmaisu Magomed Jevlojevin hengessä.

36-vuotias nettiaktivisti, juristi, journalisti ja kolmen lapsen isä on poissa. Kukaan heistä jotka vuorotellen pitävät lyhyet puheet suurlähetystön edustalla ei epäile lengettaa vastuuta Venäjän viranomaisille ja Ingushian presidentille Murat Zjazikoville.

– Jevlojev oli internetin mahdollisuuksien vertauskuva, kertoo Mikael Storsjö, joka toimii Electronic Frontier Finlandin varapuheenjohtajana. Yhdistys perustettiin vuonna 2001 tarkoituksena puolustaa suomalaisten oikeutta sananvapauteen erityisesti internetissä.

Verkkosivusto jatkanee

Storsjö tunsi Jevlojevin henkilökohtaisesti ja tapasi hänet kesällä kun molemmat osallistuivat Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin järjestämään seminaariin Suomenlinnassa. Silloin Jevlojev puhui Venäjän sensuurista.

– Hän oli sananvapauden sankari, joka uskoi enemmän kynään kuin miekkaan, kertoo Storsjö.

Taloudesta ja politiikasta kirjoittavat journalistit ovat jo kauan eläneet vaarallisesti Venäjällä, mutta tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta kun verkkojulkaisun taustalla oleva henkilö menettää henkensä.

– Jevlojevin kollegat ovat kertoneet että he jatkavat työtään verkkosivustolla, mutta yksi toimittajista on jo perheineen hakenut turvapaikkaa Ranskasta, kommentoi Storsjö.

Ne jotka ovat seuranneet Jevlojevin sivuston Ingushetiya.ru:n keskusteluja ovat voineet yllätyksekseen todeta kuinka monta ääntä sallittiin sivuston yhteiskunnallisessa keskustelussa, myös vihamielisiä kannanottoja.

– Jevlojev ei suostunut moderoimaan sivustoaan. Hän sanoi, että sivuston tarkoituksena on antaa ihmisille mahdollisuus päästä julkisuuteen, ja sensuroimalla puheenvuoroja hän toimisi vastoin omaa tarkoitustaan, kertoo Storsjö.

”Eurooppa, älä vaikene!”

Suomen Rauhanpuolustajien puheenjohtaja Markku Kangaspuro kehottaa kaikkia ylläpitämään vuoropuhelua Venäjän kansalaisaktivistien kanssa nojautumatta kylmän sodan retoriikkaan.

Myös Novaja Gazetan toimittaja Oksana Tshelysheva Nizhni Novgorodista tarttuu mikrofoniin muutamaksi sekunniksi.

Venäjällä vapaiden äänten kuuleminen on käynyt mahdottomaksi. Vaikeneva Eurooppa tekee itselleen karhunpalveluksen, joten tehkää tietäväksi, että ette hyväksy tällaista.

Poliisi pidätti Jevlojevin Nazranin lentokentällä sunnuntaina. Hetki sen jälkeen kun Jevlojev oli astunut poliisiautoon hänet toimitettiin sairaalan eteen – luoti ohimossaan. Lääkärit eivät pystyneet pelastamaan hänen henkeään.

Samalla kun aktivistit sytyttävät kynttilöitä Helsingissä, Moskovassa aktivistit osoittavat mieltään kiinnittääkseen maailman huomion Venäjän ongelmiin.

Helsingissä valkoiset ja punaiset kynttilät jatkavat liehumistaan illassa kun noin satakunta mielenosoittajaa katoaa eri suuntiin. He lähtevät yhtä hiljaisina kuin olivat paikalle tullessaan, ja yhtä väsynein ilmein.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply