I Chanty-Mansijsk

När detta läses deltar vår president Tarja Halonen i öppningen av den femte finsk-ugriska världskongressen i Chanty-Mansijsk i Västsibirien. Hon har fint sällskap av Rysslands nya president Dmitrij Medvedev. Han vill säkert visa sin respekt för de finsk-ugriska ursprungsfolken i Ryssland och markera hur viktigt det är att bevara deras språk, kultur och religion.

Kongressen ska ha 600 deltagare från flera länder. 452 journalister har ackrediterats – utländska journalister ska f.ö. först ackreditera sig vid det ryska utrikesministeriet och därefter vid presidentens egen pressbyrå. Deltagarna övervakas av 2800 poliser.

På webben hittar jag en artikel skriven av en representant för erźa (mordviner) som misstänker att väldigt få av delegaterna kommer att representera de finsk-ugriska folken i Ryssland. Däremot kommer man att se massor av tjänstemän, representanter för kontrollerade massmedier och vetenskapsmän som förespråkar en ”naturlig assimilation” av ursprungsfolken. Deltagarna underlyder de regionala ledarna (och därmed centralmakten), förutspår skribenten Erjusj Vezjaj, med hänvisning till hur det var på föregående kongress.

Däremot kommer man inte att hitta sådana representanter för karelare, erźa, komi, mari m.fl. som ”i själ och hjärta känner ’den naturliga’ assimilationens och russifikationens tunga steg och som slår larm om risken för att deras unika språk och kulturer håller på att försvinna”. Inte heller kommer man att se representanter för oberoende massmedier, fonder och organisationer eller fritt tänkande vetenskapsmän. Skribenten misstänker att deltagarna i kör kommer att intyga att de finsk-ugriska folken i Ryssland blomstrar, de har minsann inga problem.

I verkligheten är det ju inte riktigt så. Och jag hoppas att Tarja Halonen har tagit sig tid att läsa lite om hur t.ex. mariaktivister förföljs, hotas, åtalas för brott de inte begått, förlorar sina jobb, misshandlas utan att de skyldiga någonsin blir fast – människorättsorganisationen IHF rapporterade om detta redan år 2006, och läget har inte blivit bättre. Europarådet gjorde samma år en rapport om de finskugriska och samojedfolkens situation, den är också dyster läsning. Bland annat konstaterar rapportören Katrin Saks att de ryska strävandena att avskaffa autonoma regioner inte precis gynnar ursprungsfolken, att modersmålsundervisning saknas eller är bristfällig, att de är underrepresenterade i lokala beslutsfattande organ, att tv- och radioprogram på deras språk skärs ned eller försvinner – och så vidare.

Hon varnar för en tilltagande ”folklorisering” som ersätter ursprungsfolkens språkliga och kulturella rättigheter. Vi känner igen det från kavalkaderna under Sovjettiden: glada människor i folkdräkt sjunger trevliga sånger – på ryska – och ler vackert.

Jag hoppas att Tarja Halonen håller detta i tankarna när hon sitter där invid Medvedev och får höra att de finsk-ugriska folken i Ryssland har det så bra, så bra.

Theresa Norrmén
Hufvudstadsbladet, 27.06.2008

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply