Ulkomaisia ihmisoikeusaktivisteja pidätetty

Venäjän viranomaiset ovat pidättäneet viisi ulkomaista ihmisoikeusaktivistia, jotka olivat tulleet osallistumaan murhatun toimittajan Anna Politkovskajan suunniteltuun muistotilaisuuteen.

Oksana Tshelysheva, yksi tapahtuman järjestäjistä, kertoo, että poliisi pidätti paikalla olleet Amnesty Internationalin, espanjalaisen Ihmisoikeusliigan ja yhdysvaltalaisen Human Rights First -järjestöjen edustajat.

Pidätetyt ovat Amnesty Internationalin edustaja Friederike Behr, Human Rights Firstin edustaja Neil Hicks sekä Ihmisoikeusliigan edustajat Sergi Curbi, Rosaria Fernandez ja Rita Huybens.

Viranomaiset kuulustelevat pidätettyjä heidän yhteydestään suunniteltuun seminaariin ja heidän vierailunsa tarkoituksesta.

Poliisi vei kuulusteluihin myös tilaisuuden järjestäjiä, Oksana Tshelyshevan lisäksi Nizhni Novgorodin Suvaitsevaisuuden edistämissäätiön varapuheenjohtajan Stanislav Dmitrijevskin sekä oppositioaktivisti Juri Staroverovin.

Poliisi suorittaa parhaillaan etsintää Nizhni Novgorodin Suvaitsevaisuuden edistämissäätiön tiloissa. Poliisi vei mukanaan toimiston tietokoneet ja ohjelmistojen lisenssisopimuksia. Tämä on jo toinen kerta kun järjestön tietokoneet on takavarikoitu.

Viranomaiset sabotoivat suunnitellun seminaarin Anna Politkovskajan muistoksi painostamalla sen järjestäjiä, Suvaitsevaisuuden edistämissäätiötä ja Novaja Gazeta -lehden paikallistoimitusta.

Poliisi takavarikoi sekä Suvaitsevaisuuden edistämissäätiön että Novaja Gazetan tietokoneet jo useita viikkoja ennen seminaarin ajankohtaa. Lehteä ei ole voitu painaa iskun jälkeen.

Nizhni Novgorodin VTB-24 pankki sanoi irti tilisopimuksensa Suvaitsevaisuuden edistämissäätiön kanssa ja hotelli, jossa tilaisuuden vieraiden tuli yöpyä, ilmoitti, että huonevaraukset oli peruttu.

Järjestäjät aikoivat pitää lehdistötilaisuuden hotelli Tsentralnajassa, mutta yllättäen hotelli ilmoittikin, että sali olikin jo virheessä varattu toista tilaisuutta varten.

Lisää aiheesta:

Nizhni Novgorodissa pidätetty viisi ulkomaista ihmisoikeusaktivistia
Sobkorr.ru, 06.10.2007 @ 16:06
http://www.sobkorr.ru/news/47077A39890F2.html

Politkovskajan muistotilaisuuden järjestäjät kuulusteluihin
Sobkorr.ru, 06.10.2007 @ 14:36
http://www.sobkorr.ru/news/4707655102A6F.html

Harassment by Russian Authorities Another Attempt to Avert Investigation of Politkovskaya’s Murder
Human Right First Media Alert, 05.10.2007
http://www.humanrightsfirst.org/media/hrd/2007/alert/373/.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply