Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsevat sortotoimet

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat tuominneet viranomaisten sortotoimet Venäjällä. Kansainvälisen Helsinki-federaation (IHF) mukaan 24. marraskuuta oli “jälleen uusi musta päivä ihmisoikeuksille ja demokratialle Venäjällä”.

Ihmisoikeusjärjestö Memorialin paikallisosaston puheenjohtaja Oleg Orlov ja kolme televisiokanava REN TV:n toimittajaa kidnapattiin Ingushetian pääkaupungissa Nazranissa. Heidät vietiin kaupungin ulkopuolelle, missä heitä pahoinpideltiin ja uhattiin teloittamisella.

Kidnapatut olivat tulleet Nazraniin seuraamaan kansalaisten mielenosoitusta tasavallassa pitkään jatkuneita vakavia ihmisoikeusloukkauksia vastaan. Miliisin erikoisjoukot hajoittivat mielenosoituksen erittäin rajuin ottein.

Nizhni Novgorodissa opposition mielenosoitus hajoitettiin väkivalloin. Useita opposition edustajia pidätettiin, ml. ihmisoikeusaktivistit Stanislav Dmitrijevski ja Ilja Shamazov. Opposition mielenosoituksessa Moskovassa miliisi pidätti opposition presidenttiehdokkaan Garri Kasparovin.

IHF:n kannanoton mukaan sortotoimet osoittavat, että Venäjä ei kunnioita kansalaisten kokoontumis- ja mielipiteen vapautta eikä demokraattisia perusoikeuksia. IHF vaatii, että Venäjän hallitus lopettaa kansalaisyhteiskunnan häirinnän, ja että liiallista väkivaltaa käyttäneet viranomaiset tuodaan oikeuden eteen.

Amnesty Internationalin kannanotossa vaaditaan, että Nazranin kidnappaukset selvitetään, ja että miliisin voimankäyttö ihmisoikeusrikkomuksia vastaan osoittaneiden mielenosoituksen yhteydessä tutkitaan. Amnesty kehottaa Euroopan Neuvostoa ja YK:n ihmisoikeusjärjestöjä kiinnittämään tapaukseen huomiota.
http://txt.newsru.com/russia/25nov2007/prav.html .

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply