Ilja misshandlades till döds av skinnskallar

Totalt har 20 gripits för helgens attack mot miljölägret i Sibirien

Ilja, 26, slogs ihjäl av slätrakade, kamouflageklädda unga män.

“Antifa – avskum,” ljöd slagorden när miljöaktivisternas läger anfölls i sibiriska Angarsk.

20 personer har gripits för helgens överfall men åklagaren vill fortfarande inte kalla gärningsmännen för extremister.

 Angriparna slog till vid femtiden på morgonen medan lägerdeltagarna fortfarande sov i sina tält.

Enligt ögonvittnen var de beväpnade med tryckluftspistoler, basebollträn och knivar. Först slogs tre vakter ner sedan gick männen vidare in i lägret, skar upp tältdukar, drog ut de sovande ungdomarna och misshandlade dem svårt.

– De skrek slagord som “Antifa – avskum” och “Anti-antifa”, berättar lägerdeltagaren Olga för tidningen Novaja Gazeta.

 Hon beskriver anfallarna som kraftigt byggda, slätrakade och klädda i kamouflagekläder.

– Några av oss lyckades ta sig ut ur tälten och springa därifrån. Allt var över ganska fort, ungefär på tio minuter. Anfallarna kastade ett par av våra ryggsäckar på elden, sedan retirerade de, säger Olga.

 Sju skadades

En halvtimme senare var ambulans och polis på plats i lägret utanför staden Angarsk i Sibirien. Ilja Borodajenko, 26, fick så allvarliga hjärnskador av misshandeln att han dog på sjukhuset. Sju andra vårdades för bland annat ben- och armbrott. Läget för en av dem beskrivs fortfarande som allvarligt.

Lägerdeltagarna kom till Angarsk i mitten av juli för att protestera mot beslutet att bygga ett nytt anrikningsverk för uran i området. Förutom miljöaktivister fanns uttalade antifascister i lägret.

 Trots tydliga tecken på motsatsen har varken polis eller åklagare velat se helgens attack som politisk. Lägerdeltagarna beskrivs som “turister” och anfallarna som lokala huliganer.

– Det finns inga tydliga tecken som talar för att det handlar om skinnskallar eller fascister, sa i går en talesperson för polismyndigheten, enligt tidningen Kommersant.

I dag hade åklagaren ändrat den versionen och sa att man skulle kunna kalla förövarna för “skinnskallar, men med reservationer,” uppger nyhetsbyrån Interfaks. Vad som menades med “reservationer” är inte klart.

Tillhörigheter beslagtogs

Totalt har 20 personer gripits för inblandning i misshandeln, rapporterar radiostationen Echo Moskvy.

Lägret har upplösts eftersom polisen efter anfallet av utredningstekniska skäl beslagtog deltagarnas alla tillhörigheter – kläder, sovsäckar, tält och till och med tandborstar.

 Olga berättar för Novaja Gazeta hur aktivisterna känner sig motarbetade av polis och åklagare. I går kallades de till myndigheten för identifiering men väl framme släpptes de inte in. Tidigare under lägret har deltagarna felaktigt anklagats för att ha klottrat ner på stan.

Dåd utförda av rasistiska grupper har blivit vanliga i Ryssland de senaste åren. Människorättsaktivister anklagar ofta myndigheterna för att inte ta deras brott på tillräckligt stort allvar.

Aftonbladet 23.7.2007

.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply