“Ilves otti ja lähti”

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves poistui suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressista sen jälkeen, kun Venäjän edustaja Konstantin Kosatshov, duuman kansainvälisten asiain valiokunnan puheenjohtaja, piti provokatiivisen puheen kansallisuuspolitiikasta Virossa ja Venäjällä. KesKus-lehden päätoimittaja Juku-Kalle Raid kommentoi tapahtunutta Eesti Ekspress -lehdessä Hanti-Mansijskista:

Kosatshov hiiviskeli jo eilen ympäri salia; näin hänet jatkuvasti siellä sun täällä kuiskailemassa jotakin paikalla olijoille. Minua ihmetyttää, miten tuollainen mies hankkiuitui venäläisten äänestäjien rahoilla tänne. Yksi asia on kuitenkin selvä: Kosatshov haluaa ennemmin skandaalia kuin vuoropuhelua. Kun eilen presidentit vaihtoivat kohteliaisuuksia ja tänään tapahtui jotain ihan muuta, herää vain yksi ajatus: he pelaavat “hyvä poliisi ja paha poliisi” -peliä.

[…] Kun olen keskustellut täällä venäläisten kanssa ja kysellyt Kosatshovista, he ovat ihmetelleet, kuka se sellainen on. Kosatshovia ei tunne kukaan; hän on kaikin puolin turha tyyppi. Ja mitä pirua hän tekee suomalais-ugrilaisten kansojen kongressissa? Hänellä oli selvästikin vain yksi tavoite: ärsyttää virolaisia. Ihmistä, joka väittää tosissaan, että Pronssisotilaan patsas sahattiin kolmeksi kappaleeksi, ei kannata ottaa tosissaan. Ja täällä paikan päällä ainakin näyttää siltä, että muu maailma ei otakaan.

[…] Monessa mielessä tämä on hyvin tyypillistä. Jos joku kuvittelee, että Kosatshov kiipesi puhujalavalle oma-aloitteisesti ja alkoi sieltä “parantaa maailmaa”, se ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Muutenkin säikyille suomalais-ugrilaisille tuli tehdä selväksi, että mikään ei ole muuttunut ja että heidän on paras ymmärttää, kuka on isäntä.

http://www.ekspress.ee/

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply