Ingušiassa kuolema seuraa kaikkialle

Suicide bomb attack in NazranPelko ja epäluulo hallitsevat pientä Ingušiaa Pohjois-Kaukasiassa

Itsemurhaiskijä ajoi räjähteillä lastatun keltaisen Gazel-pakettiauton puolitoista viikkoa sitten maanantaina Ingušian pääkaupungin Nazranin poliisiaseman portista sisään. Itsensä lisäksi hän tappoi 25 ihmistä. Yli kaksisataa haavoittui.

“Täällä ei tiedä, kuka tappaa kenet, koska ja mistä syystä”, iskussa kuolleen Vaha Hamhojevin sukulainen Marina Hamhojeva sanoo. “Kuolema seuraa talosta taloon”, jatkaa Lida Hamhojeva.

Venäjän federaatioon kuuluva Ingušian tasavalta Pohjois-Kaukasiassa on hiljalleen muuttunut pelon ja epäluulon valtakunnaksi. Ihmisiä kuolee tai loukkaantuu lähes päivittäin erilaisissa välikohtauksissa, kirjoittaa Susanna Niinivaara.

Vain 300 000 asukkaan Ingušia on nyt Venäjään kuuluvista Pohjois-Kaukasian levottomista tasavalloista kaikkein rauhattomin. Ingušiassa arki on jo vaarallisempaa kuin sen kuuluisammassa naapurissa Tšetšeniassa.

Ingušiassa on selkeitä terrori-iskuja, kuten poliisiaseman tuhoaminen. On korkea-arvoisten poliitikoiden tai virkamiesten murhia. Kesällä Ingušian presidentti Junus-Bek Jevkurov selvisi nipin napin hengissä murhayrityksestä.

Suuri osa väkivallanteoista on sellaisia, joissa aseistettujen miesten kerrotaan tappaneen poliiseja tai muita turvallisuuspalveluiden miehiä. Ja tapauksia, joissa poliisien tai sotilaiden kerrotaan tappaneen aseistettuja miehiä.

Joskus näitä aseistettuja miehiä kutsutaan myös kapinallisiksi, joskus sisseiksi, joskus islamin nimissä sotiviksi uskonsotureiksi. Venäjäksi käytetään useimmiten paljon kattavaa sanaa bojevik.

Jos Ingušia olisi itsenäinen valtio, sen nimi olisi niin kutsuttujen romahtaneiden valtioiden listalla. Tasavallan korruptoitunut hallinto ei toimi, turvallisuusviranomaiset eivät suojele kansalaisia, työttöminä on yli puolet asukkaista. Vapaita tiedotusvälineitä ei ole.

“Terrori-iskuja pelottavampaa on vallanpitäjien reagointi. Tuntuu siltä, etteivät he lainkaan ymmärrä tilannetta”, sanoo sotilas- ja poliittisen analyysin keskuksen tutkija Sergei Markedonov. Ingušian romahtaminen on uhka koko Venäjälle. Levottomuuksilla on tapana levitä.

Sitten Tšetšenian sodan päättymisen Moskova on välttynyt suurilta terrori-iskuilta. Nyt iskut Pohjois-Kaukasiassa ovat muuttuneet yhä röyhkeämmiksi. Itsemurhaiskijällä ei päätöksensä tehtyään ole enää mitään menetettävää.

Kun ingušialaisilla ei ole pitkään aikaan ollut kokemusta normaalisti toimivista viestimistä, osa keskustelukumppaneista miettii hieman hämmentyneinä, miten toimittajiin oikein pitäisi suhtautua. Romahtaneessa tasavallassa on opittu, että on parempi epäillä kaikkia.

Ja lopuksi myös varoitetaan: “Teidän ei pitäisi olla täällä. Ensinnäkin, täällä on vaarallista. Toiseksi, Moskova voi aiheuttaa teille ja sanomalehdellenne vaikeuksia myöhemmin.” Ingušiassa ei pelätä vain omasta vaan myös vieraiden puolesta.

http://www.hs.fi/digilehti/ulkomaat/artikkeli/1135248833120

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply