Internetistä kielivähemmistöjen turvaverkko?

Pienten kielten kohtalo on lähes ennalta määrätty. Suurempi kieliryhmä kaappaa pienen. Joskus pienen kielen säilyminen on kiinni muutamasta ihmisestä, kirjaimellisesti, kirjoittaa Jarmo Koponen. Venäjällä on uutisoitu muun muassa Mordvan viranomaisten estäneen ersäläisaktivistien verkkolehden julkaisemisen.

Suomalais-ugrilaisten kielten katoaminen, näivettyminen suurempien kieliryhmien paineessa on väistämätön tosiasia. Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankonferenssi osoitti, että vähemmistökielipolitiikan liepeillä voidaan pelata isompaakin kuviota.

Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin edustajat toteavat, että suomalais-ugrilaisten kansojen liike on noussut kongressissa esiintyneiden ristiriitojen myötä ensimmäistä kertaa yleiseurooppalaiseen tietoisuuteen. Tämä kertoo liikkeen poliittisen merkityksen kasvusta.

Pohjoisnorjalaisen Raisin kunnan lukiossa työskentelevä suomen kielen opettaja Bente Imerslund toivoo, että kielien runsauden perinne säilyisi ja kehittyisi. Imerslund ylläpitää Finsk.no -sivustoa, jonka tarkoitus on lisätä ihmisten tietoja vähemmistökulttuureista Luoteis-Venäjällä, Ruotsissa ja Norjassa.

http://www.uusisuomi.fi/

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply