IS: Halonen näkee Venäjällä vain tansseja

Halonen näkee Venäjällä vain tansseja
Arja Paananen/ Ilta=Sanomat 7.7.2007 07:29
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1399473

Kirjoitus PDF-tiedostona.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen pääsee vihdoin reilun viikon päästä käymään Venäjällä suomalais-ugrilaisten kansojen asuinalueella, mutta vierailun puitteista ei tule aivan sellaiset kuin alkujaan ehdittiin toivoa.

Presidentti Vladimir Putin lupaili Haloselle ensi kerran ugrialueiden esittelyä jo pari vuotta sitten Naantalissa.

Tuolloin Putinin puheista sai käsityksen, että hän kutsuisi Halosen juuri Marin tasavaltaan, josta on kuulunut viime aikoina eniten huolestuttavia uutisia suomensukuisten sorrosta. Konkreettista kutsua Kremlistä ei tuolloin kuitenkaan kuulunut.

Viime marraskuussa Putin ilmoitti vihdoin Helsingissä, että hän kutsuu Halosen pian tutustumaan “suomalais-ugrilaisten kansojen asuinalueeseen” Venäjällä. Muotoilu viittasi jo selkeästi siihen, ettei tuo alue olisikaan Mari.

Varsinaisen kutsun Putin esitti Haloselle lopulta kesäkuun lopussa: Tervetuloa vierailemaan suomalais-ugrilaisilla festivaaleilla Mordvan tasavallan Saranskissa 19. heinäkuuta!

Mahtipontisin sanankääntein mainostettu festivaali järjestetään nyt ensimmäistä kertaa tällä laajuudella.

– Kukaan ei tiedä festivaalista juuri mitään, kuulimme siitä vasta aivan äskettäin. Esimerkiksi Virosta sinne ei ole ilmeisesti kutsuttu juuri ketään, ei ainakaan valtionpäämiestasoista edustusta, kertoi virolainen fennougristi Konstantin Zamjatin IS:lle Helsingissä.

– Vaikuttaa siltä, että kyse on pelkästään laulusta ja tanssista. Todellisia arjen ongelmia siellä ei varmaankaan käsitellä, hän epäilee.

Festivaalin aikana esitellään mm. suomalais-ugrilaisten kansojen musiikkia, kansallispukuja, käsitöitä, tanssia, ruokia ja taidetta..

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly
2 Comments
  1. Venäjän federaation alueella syntyneillä mareilla yms. on sentään Venäjän kansallisuus ja kansalaisoikeudet, siinä missä Virossa syntyneiltä etnisiltä venäläisiltä usein puuttuu Viron kansalaisuus ja kansalaisoikeudet.

Leave a Reply