JA ROHKEAT RUVBLEVKALTA

Jukka Mallinen:

JA ROHKEAT RUVBLEVKALTA

Koko Venäjä tuntee Rublevskoje shosseen alueen Moskovan lähellä raharikkaiden keskittymänä, jossa vietetään ylellistä elämää upeissa villoissa kolmimetristen aitojen ja turvakameroiden takana. Nuori kirjailija Oksana Robski on viime vuoden aikana ponnahtanut yleiskansalliseen julkisuuteen ja painosten herrattareksi tirkistelemällä tätä luxusta. Hänellä on huonekalugalleria “O”, oma talk show televisiossa sekä luottamukselliset suhteet jet setiin, onhan hän itsekin nuori, kaunis ja kunnianhimoinen.

Robskin kirjat “Casual”, “Onnen päivä on huomenna” ja “Pro Ljuboff/on” nousivat kaikki viime vuonna best seller-listalle. Onnen päivä on ironinen kevyesti kirjoitettu kirja pohattojen mannekiinityyppisistä pelkurimaisista vaimoista, jotka ovat joka ikinen koukussa kokaiiniin. Heidän hahmoihinsa Oksana on katsonut mallia Quentin Tarantinon elokuvan “Pulp fiction” gangsteripomon vaimosta, jota esittää Uma Thurman.Näitä prinsessoja, keijuja ja demoneita dollarihymyineen, turkkeineen ja briljantteineen Robski maustaa värikkäillä intohimoilla. Juonia on lainailtu mm. “Kauniista ja rohkeista” sekä koko Venäjän aikoinaan pysäyttäneestä meksikolaisesta saippuaoopperasta “Rikkaatkin itkevät”.

Vaikka Robski värittää kertomuksiaan kerskakulutuksella, hän ei viihdekirjoissaan opeta rikastumaan, vaan hankkimaan onnen. “Pro ljuboff/on” kertoo rakkaudesta: tavallinen harmaa jatko-opiskelija ja puheopettaja ajaa ruuhkabussissa, asuu vuokrahuoneessa ja ostaa kaupasta pakastepelmeenejä. Hän rakastuu oppilaaseensa, tulevaan kansanedustajaan ja ehkä presidenttiinkin. Onni menestyvän miehen laillisena rouvana ei voisi olla suurempi. Mutta yksityiskohdat tekevät tässäkin kerronnassa tyylikkään naisen: “jos tapaatte Milanossa parkuvan keski-ikäisen naisen, niin todennäköisesti se on Kisa, jolta on mennyt sivu suun Roger Vivierin 1500 euron atlassaappaat”.

Robski myös kertoo, miten eletään “oikein”. Kaviaari blinin kanssa on säälittävää kitschiä. Neekerikuljettaja valkoisissa hansikkaissa uudessa Rolls-Roycessa on sekin kitschiä, mutta hyvinkin siedettävää. Rublevkan slangissa “multik” (tavalliselle venäläiselle multimedialaite)on multimiljonääri, “jedinitsa” eli yksikkö (arkikielessä yksi dollari) on täällä miljoona dollaria.

Kirjoissa kuvaillaan, miten rubkevkalaiset käyvät muotishopissa ostamassa kerralla merkkivaatteita 15 000 dollarilla. Heidän taloissaan on palvelusväen armeija ja mm. erityiset jääkaapit turkeille sekä lämmitetyt hierontapöydät.

Monet ylellisyysshopit ovatkin nyt muuttamassa pois köyhien jaloista Moskovan keskustasta Rublevkalle. Firma “Vertu”, joka tekee ylellisyyskännyköitä avaa tyypillisesti oman shopin. Sen edustaja Georgi Matvejev kertoo: “Tavalliset arkikäyttöön tarkoitetut alumiinikuoret maksavat meillä 4000 dollarista alkaen, jalometallikuoret 12 000:sta, timanttiupotettuina ne tekevät noin 70 000 dollaria”.

Robskin huippusuosittu televisiosarja “Rublevka. Life” esitteli suljettuja klubeja, kalliita cocktaileja ja muotiputiikkien tuotteita.

Kansa istui katsomassa, miten rikkaan elämäntavan esikuvista on tullut arjen sankareita. Hänen talk shownsa, “glamourtelemakasiini” “Sinulle”

lupasi paitsi paljastuksia rikkaiden ja kuuluisien elämästä myös käytännön opastusta niille, jotka haluavat sellaisiksi tulla.

Suuri osa nuoresta polvesta onkin ottanut nämä haaveet omakseen. Psykologi Inna Solomatina kertoo, että joka kolmas tyttö, joka etsii psykologin apua, valittaa, että ei pysty millään löytämään rikasta miestä. Ja joka toinen hänen apuaan pyytävä nuori mies valittaa, ettei pysty ostamaan rakastetulleen niitä luxustuotteita, joita tämä vaatii hyvin päättäväisesti.

Unelmatehdas pyörii siis Venäjällä täysillä.

HILJAISELOA VENÄJÄLLÄ 

Luimme vuodenvaihteessa lehdistä, että venäläiset turistit ovat taas löytäneet Suomen ja maa olikin täynnä venäläisiä talvituristeja. Pääsyynä tähän oli Venäjän valtio, joka oli lahjoittanut venäläisille lähes pari viikkoa lomaa uudesta vuodesta vanhaan loppiaiseen. Venäjän majoituspalvelut olivat aivan tukossa, vaikka ne olivat pääsääntöisesti nostaneet hintansa yli kymmenkertaiseksi. Tavallisesta mökistä sai maksaa kaksi – kolme tuhatta dollaria 3- 4 yöstä vuodenvaihteessa.

Niin venäläiset tulvahtivat kaikkialle ulkomaille – jopa kalliiseen Suomeen. Kaikki jotka kykenivät kustantamaan matkan – yli miljoona lomanviettäjää – lähtivät ulkomaille siksi, että loma tuli ennen kaikkea halvemmiksi. Venäläiset matkatoimistot myivät pitkille jonoille mitä halusivat ja mihin hintaan halusivat . Ykkösinä olivat Turkki, Egypti ja Thaimaa. Vaikka suomalaisenkin matkailuelinkeinon laariin satoi tästä onnenkantamoisesta hyvin, niin mistään suunnitellusta voitosta ei voi puhua. Matkailupalvelumme eivät suinkaan kohtaa optimaalisesti venäläisiä kulutustottumuksia.

Venäläiset eivät oikein tienneet, mitä tehdä vapaapäivillä. Rouvat epäilivät ja syystä, että miesväki kotosalla tyhjän panttina notkuessaan sortuu pullon kilistelyyn, joten rouvilla oli kiire roudata heidät sivilisaation pariin.

Venäjällä kuolleisuus miltei kaksinkertaistuu uuden vuoden tienoilla. Uudenvuoden kauteen sattuu kaksikin kuolleisuushuippua: onnettomuuksien, yleensä humalassa tonttuilun ja räyhäviinan nauttimisen sekä alkoholimyrkytysten aiheuttamat. Tänä vuonna pitkän loman seurauksena sattui myös kuolemantapauksia ennätysmäärä.

Myös tuotanto kärsi pitkistä lomista: kun tavallisesti Venäjän tuotanto laskee tammikuussa 10 prosenttia, nyt se tippui pitkän huilaamisen takia 16 %.

Shoppoholismi talouskasvun moottorina 

Suomalaiset ovat lyöneet rintoihinsa siksi, että Venäjä on nyt Suomen suurin vientimaa. Mutta onko markkinaosuuksia vallattu muilta tai strategisia aloja otettu haltuun? Läntiset kauppaketjut ja varsinkin luxustavaran tuojat ovat pärjänneet Suomea paremmin öljyrahoja pursuavalla Venäjällä. Kulutusjuhla takasi vuonna 2005 Venäjän talouskasvun. Sen takaa löytyy lähinnä suuria Venäjälle tulleita länsimaisia kauppaketjuja.

Omniomaniasta eli vastustamattomasta ostohimosta kärsii 10 % Venäjän väestöstä. Venäläiset ovat synnynnäisiä kuluttajia, raha poltetaan kulutukseen. Säästöt, eläkevakuutukset, sijoitukset ym. eivät kiinnosta. Raha pannaan erityisesti uutuuksia ja niitä ostetaan mihin hintaan tahansa. Pankitkin tyrkyttävät tänään kulutusluottoja.

Venäjän vähittäiskauppa kasvoi viime vuonna 12 % eli kolme kertaa enemmän kuin teollisuustuotanto ja seitsemän kertaa enemmän kuin maatalous. Talouskasvu ulottuu vain harvoille aloille ja juuri niillä ulkomaalaiset ovat hyvin aktiivisia. Sellaiset kansainväliset kauppaketjut kuin Wall-Mart, Intermarche, Carrefour, Marks & Spencer, Aucham, Benetton ja Metro ovat laajenemassa voimakkaasti Venäjällä.

Kulutusjuhlasta nautiskelevaa “keskiluokkaa” on vain 15 % väestöstä, mutta tämäkin takaa kasvun. Vuodesta 2003 vuoteen 2005 on konditoria-,

lääke- ja autokauppa puolitoistakertaistunut, kotitaloustekniikka ja mööpelit lähes kaksinkertaistuneet. Nopeimmin kasvaa ylellisyystuotteiden myynti – 25 % vuodessa. Jahdit, yksityiskoneet, timantit ja loistohuvilat lyövät myyntiennätyksiä.

Maassa, joka on murtautunut kommunistisesta tavarapulasta kulutusjuhlaan kannattaa myydä eikä tuottaa. Kauppa otti viime vuonna kolmasosan suorista ulkomaisista investoinneista. Se on jopa enemmän kuin öljy- ja kaasuteollisuus, joka sai niistä vain neljäsosa, senkin muutamaan megaprojektiin. Teollisuustuotanto näivettyy, siinäkin kasvaa vain ulkomaisen kotitaloustekniikan kokoonpano. Samalla sosiaalinen eriarvoisuus leviää ja köyhyys laajenee. Kaupassa on tilaa laajeta, se on kokonaisuutena varsin arkaaista: alle kymmenesosa ostoksista tehdään nykyaikaisissa super- ja hypermarketeissa. Lähes kolmasosa tavaroista ostetaan ulkoilmatoreilta – aivan kuten tsaarin aikaan. Vuonna 2010 jo kolmasosa myynnistä tapahtuu ennusteiden mukaan tavarataloketjuissa. Talousmiesten mukaan on sentään parempi, että kansa ostaa kotona eikä raahaa rahojaan ulkomaille. Teoreettisesti voi kaupan kasvu johtaa 10 – 15 vuoden päästä myös oman kulutustavaratuotannon kasvuun – sanovat paatuneet optimistit.

Venäläiset ovatkin suomalaisia? 

Venäläiset ovat kiihkeässä identiteettinsä etsinnässä kovasti kiinnostuneita rodustaan. Kaikenmaailman arjalainen huuhaa ja kansallinen okkultismi täyttää kaikki myyntitiskit. Äskettäin suoritetussa venäläisten geeniperimän kartoituksessa venäläisten lähimmiksi sukulaisiksi osoittautuivat suomensukuiset mordvalaiset, marit ja udmurtit, joihin ero on vain ehdollista 2-3 yksikköä. Käytännössä he ovat identtisiä venäläisten kanssa. Hyvin lähellä venäläisiä ovat suomalaiset: Y-kromosomissa ero on 30 ehdollista yksikköä. Myös tataarien ja venäläisten ero on pieni.

Alkuperäiset venäläiset geenit ovat säilyneet ydin-Venäjällä – Peipsijärveltä Okalle ja Kamalle sekä kaistaleilla Pohjois-Kaukasian luoteisosassa sekä Arkangelissa. Tämä alue peittää suunnilleen Iivana Julman valtakunnan ennen Kazanin kaanikunnan valloitusta. Tohtori Jelena Balanovskaja, joka johtaa “Venäläinen geeniperimä”-projektia lyö hätäkelloa liinatukkaisen venäläisen rodun puolesta: “Valtavat suurkaupungit ovat itse asiassa mustia aukkoja, jotka imevät Venäjän kansan geeniperimän ja tuhoavat sen jäljettömiin.

Nyt tunnemme rajat, joiden sisällä kylissä ja pikkukaupungeissa alkuperäiset venäläiset geenit vielä ovat säilyneet. Mutta köyhyyden takia äidit synnyttävät niissä yhä vähemmän lapsia. Näiden äitien lapsien avustaminen aineellisesti voisi pelastaa venäläisen geeniperimän rappeutumiselta jatkossa”.

Venäjän suurkaupungeissa rodut ovat siis jo pitkään sekoittuneet iloisesti. Mutta jos nämä “sekaveriset” lapset määritellään rappeutuneiksi – mikä tämän tien päässä odottaa? Rotuteorioilla on pelottavat jäljet. Ja onko mitään alkuperäisiä venäläisiä geenejä olemassakaan? Slaavien syntyalueen, itäisen Puolan geeniperimä eroaa venäläisistä selvästi. Slaavit tulivat Venäjälle historiallisesti hyvin myöhään 14 – 11 vuosisataa sitten. Geenikartasta voi päätellä, että slaavit assimiloivat kielellisesti koko Venäjää asuttaneet suomensukuiset kansat, jotka säilyttivät geeninsä. Oikeat venäläiset taitavatkin olla alkuperäisen kielensä kadottaneita suomalaisia. Samoin ovat tataarit geenikartan perusteella enimmäkseen turkkilais-mongolien kielellisesti assimiloimia suomalais-ugrilaisia.

Kremlin gigolo 

Venäjän sulatusuuniin on aikojen saatossa lorahtanut tummempaakin genetiikkaa. Näihin tummempiin kuuluu Vladislav Surkov presidentin kansliasta, joka on kunnostautunut julistamalla Venäjän vihamielisen ulkomaailman ympäröimäksi linnoitukseksi, joka tulee vahvistaa väkivahvaksi suurvallaksi. Hän on ohjannut Kremlin “Nashi”-nuorisoliikettä tappelemaan oranssia demokratiavirusta vastaan. Juuri Surkov lanseerasi julkisuuteen Suomen, Viron ja Unkarin salaliiton, jonka tarkoituksena on irrottaa suomalais-ugrilaisten kansojen rikkaat öljyalueet Venäjästä.

Tämä venäläisnationalisti on viime aikoina myöntänyt julkisesti mm. Vlast-lehdelle, että hänen isänsä oli kansallisuudeltaan tshetsheeni ja hän itse asui viisi ensimmäistä elinvuottaan Duba-jurtin kylässä. Hänen venäläinen äitinsä Zoja oli siellä opettajana vuoteen 1967 ja toi pojan viisivuotiaana Venäjälle muuttaen hänen nimensä. Surkovin oikea nimi on Aslanbek Dudajev. Hänen kotikylänsä sissien huoltoreitin Argunin solan suussa on raunioina ja talo, jossa hän pikkupoikana asui on yhä ilman ikkunoita. Surkovilla oli siis alun perin sama sukunimi kuin Tshetshenian ensimmäisellä ja sama etunimi kuin jälkimmäisellä ETYJ:n tarkkailijoiden hyväksymillä vaaleilla valitulla presidentillä.

Venäjän väestö vähenee lähes miljoonalla vuodessa 

Kulutusjuhla Venäjällä rajoittuu muutamaan suurkaupunkiin ja öljyalueeseen. Muu maa elää väestökriisiä: 12 vuodessa väkiluku on pienentynyt 10,4 miljoonalla nykyiseen 140 miljoonaan. Ennusteiden mukaan vuoteen 2025 mennessä väestö vähenee 122:een, eräiden laskelmien mukaan jopa 114 miljoonaan.

Syynä on väestön epävarmuus tulevaisuudesta ja sosiaalipolitiikan puuttuminen, ilmaisen koulutuksen, terveydenhoidon ym. kuihtuminen, maaseudun kurjistuminen jne. Esimerkiksi ikivanha Pihkova on Neuvostoliiton hajottua menettänyt kolmasosan väestöstään. Suuret alueet Pohjois-Venäjällä ja Siperiassa ovat autioitumassa.

Venäjän tilanne on ainutlaatuinen: syntyvyysluvut ovat maailman pienimpiä samalla kun kuolleisuus on normaalia kehitysmaatasoa.

Erityisesti miehet kuolevat nuorina alkoholismiin ja onnettomuuksiin. Tuhatta 60-vuotiasta miestä kohden on 2323 naista: yhden sukupuolen naisyhteiskunta häämöttää. Varsinkin venäläisiä tosimiehiä vaivaa elämänhallinnan katoaminen ja sosiaalinen stressi. Kansalliset tappiot jäytävät, nykyinen poliittinen ja sosiaalinen kurssi tuottaa suurta vieraantuneisuutta, moraalisen ilmapiirin mädäntyminen heikentää sosiaalista vastuskykyä. Niin ihmiset eivät jaksa pitää kiinni elämästä petyttyään nykyisyyteen.

Kaikki muut Venäjän kansallisuudet vähenevät pääluvultaan paitsi Volgan ja Pohjois-Kaukasian turkkilaiset muslimikansat. Perinteinen elämäntapa ja oma kansallinen identiteetti pitävät ilmeisesti niitä kiinni terveemmässä elämäntavassa. On selvää , että tällaiset väestökäyrät uhkaavat paitsi talouskasvua myös koko yhteiskunnan koossa pysymistä. Geopoliittisesti tärkeät alueet, erityisesti Siperia ja Tyynen meren rannikko ovat tyhjenemässä. Tämä johtaa rajojen turvattomuuteen ja puolustuskyvyn heikkenemiseen, varoittaa Humanitääris-poliittisten tutkimusten instituutin johtaja Vjatsheslav Igrunov: Liikaväestön ja energiapukan vaivaaman Kiinan nousu maailman mahtavimmaksi valtioksi johtaa väistämättä sen pyrkimyksiin alueliitoksiin Pohjois- ja Keski-Aasiassa. Kiina saa objektiivisista syistä suuren vetovoiman Itä-Siperian tyhjeneviin alueisiin. Raaka-ainetoimittajaksi jättäytyvä Venäjä on jäämässä Euroopan marginaaliin kuihtumaan, jolloin sen alueellinen koskemattomuus ja suvereniteetti on uhattuna, varoittaa Igrunov.

Elinvoimaa pornosta 

Väestön vähenemistä uhmaa päättäväisesti sankarikaupunki Pietari, josta on tullut tunnustettu venäläisen pornon pääkaupunki. Pietariin on syntynyt puolilaillisia studioita, jotka kuvaavat vuosittain tuhansia vereviä rullia, kertoo Russkij Newsweek . Moskovassa pormestari Luzhkov esti pornobisneksen – hän satsaa pelikasinoihin. Pietarin kuvernööri Valentina Matvejenko taas on sulkenut pornobisnekseltä silmänsä.

Yksin Pietarissa myytiin viime vuonna 600 000 pornoleffaa ja se toimittaa niitä kaikkialle maahan. Venäjän kulttuuripääkaupungissa toimii pornomagnaatti Sergei Prjanishnikov, joka kutsuu itseään Venäjän Larry Flirtiksi. Hän omistaa neljä kuvausryhmää, kuusi sex shoppia ja muutaman pornosaitin. Prjanishnikov on ehtinyt istumaan vankilassakin – nyt hän on Pietarin parlamentin koskematon jäsen.

Pietarissa nousi kuuluisuuteen myös maan ensimmäinen pornotähti Haja Hakim, nyt suurin nimi on Jelena Berkova. Hän lensi reality showsta “Talo-2” ja kiirehti heti tekemään sitä syventävän pornoversion “Talo-2. Miten harrastaa seksiä Jelena Berkovan kanssa?”.

“Tanja-Tanja” eli Tatjana taas voitti Barcelonassa tittelin “Itä-Euroopan paras pornonäyttelijätär”. Hänen aviomiehensä, tuottaja ja ohjaaja Sergei käyttää nimeä Bob Dzhek – hänen selityksensä mukaan se on penis komiksi.

Tähtien suurin ongelma on se, että he vilustuvat näytellessään päiväkaudet vanhoissa vetoisissa pietarilaishuoneistoissa. Tavallisesta kuvauspäivästä esiintyjä saa 150 dollaria. Tytöt kilpailevat päästäkseen kuviin, studioilla onkin pitkät listat halukkaista. Pojista on pulaa, ainakin sellaisista, jotka eivät jätä pulaan – tuottajien mukaan paras miesnäyttelijä alalla on Vadim Kuptsov, Eremitaashin somistaja.

Isot rahat tulevat ulkomailta, jonne myydään “kansallista paikallisväriä”: miehiä neuvostoarmeijan sinelleissä, tyttöjä miliisiunivormussa ja ehdottomasti vodkaa. Suosittuja ja rahakkaimpia keikkoja ovat yksityiset pornoshowt firmoille: edustusdatshalla pidetään yksityinen näytös ja sen perään treenit yleisön kanssa.

Venäläisten elinvoimasta kertoo myös “home video”, joka on muodikasta keskiluokan keskuudessa. Miniryhmät kuvaavat kaikissa suurissa kaupungeissa home videoita: perhe tai ystäväpiiri tilaa ammattilaiset kuvaamaan illanviettonsa .

Jukka Mallinen

Venäjän Aika 2006/ 1

.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply