Jamalin niemimaa suljettiin ulkomaalaisilta

Teollistumisen tahti Jamalin niemimaalla on lisääntynyt voimakkaasti viime aikoina ja alkuperäiskansoja otetaan yhä vähemmän huomioon, kirjoittaa Birgitta Pihl Ensimmäiset kansat lehden numerossa 4/2007. Tähän asti poronhoito Jamalilla on pystynyt elämään rinnakkain kasvavan öljy-ja kaasuteollisuuden kanssa, pitkälti johtuen Jamalin nenetsien sopeutumiskyvystä.

Öljyteollisuuden infrastruktuurin lisärakentamista Jamalille on ajanut Timan Pechora-konsortio, joka koostuu amerikkalaisista Texocosta, Exxonista ja Amocosta, norjalaisesta Hydrosta ja venäläisistä Rosneftistä ja Arhangelsgeoldobytsia-yhtiöstä.

Venäjän kasvava tarve myydä energiavaroja muun muassa Eurooppaan luo paineita yhä uusien öljy-ja kaasuesiintymien hyödyntämiselle. Kaukana Itä-Siperiassa sijaitseva Kamsatka on toinen niistä suurista alueista, joilla on mittavat osin vielä hyödyntämättömät öljy-ja kaasuvarannot Venäjällä. Toinen alue on Länsi-Siperian Jamalin niemimaa.

Nenetsejä elää Jamalin niemimaalla noin 20 000, joka on vain viisi prosenttia alueen väestöstä.

Rautatien rakentamista Jamalin Nenetsiassa Obskajan ja Bovanenkon kaasulaitosten välillä kiirehditään, ja Juribei-joen yli rakennetaan silta. Tämä tie tulee menemään Baidaratskin, Jarsalen ja Panejevskin osuuskunnille kuuluvien suurten porolaumojen vaellusreittien poikki. Sadan vesistön yli menevä tie tullaan rakentamaan Bovanenkon ja Harsavein välille. Sillanrakentamiset ovat aiheuttaneet tulvia laajoille porojen laidunmaille, jotka ovat tuhoutuneet. Monin paikoin kalat eivät ole voineet vaeltaa kutupaikoille.

Asfaltoidut tietja putkistorakennelmat estävät porojen vaeltamisen ja vaativat erityisiä ylimenoteitä.Poronhoitajia vaivaa myös teollisuuden jälkeensä jättämä romu. Yhtiöiden haitoista maksamat korvaukset päätyvät usein paikallishallinnolle sen sijaan, että menisivät tundralla asuville paimentolaisille, jotka ovat joutuneet kärsimään.

Merkki teollisen hyödyntämisen tahdin kovenemisesta on myös se, että äskettäin Jamalin niemimaa suljettiin ulkomaalaisilta, toimittajilta, tutkijoilta ja muilta kiinnostuneilta. Myös Venäjän kansalaisten täytyy hankkia erikoislupa päästäkseen alueelle.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply