Lakkoilijoita syytetään “ekstremismistä”

Ladan autotehtaan lakkoliikettä syytetään “ekstremismistä” 

Ladan valmistajan AvtoVAZin jopa 10 000 työntekijää uhkaavat aloittaa 1. elokuuta lakon, ellei yritys nosta palkkoja nykyisestä 6 000 ruplasta (170 eurosta) kuussa 25 000 ruplaan (715 euroon).

AvtoVAZin itsenäisen ammattiyhdistyksen (“Jedinstvo”) puheenjohtajan Pjotr Zolotarjovin mukaan työntekijöiden lakkoliike on täysin spontaani. Yhtiö neuvottelee kuitenkin vain virallisen ammattiyhdistyksen kanssa.

Paikallisen miliisin mukaan tehtaalla levitetyt lentolehtiset, jotka kehottavat työntekijöitä menemään lakkoon, sisältävät “ekstremistisiä lausuntoja”.

Tehtaan miliisiosaston päällikön Sergei Kurshelin mukaan lentolehtisten tekijä on syyllistynyt “ekstremistisen toiminnan julkiseen yllyttämiseen”.

Vallankumouksellinen työväenpuolue (RRP) kertoo, että sen aktiivi Mihail Dorodenko pidätettiin Moskovan Kazanin asemalla kun hän oli aikeissa matkustaa AvtoVAZin tehtaalle Toljattiin.

Dorodenko aikoi kirjoittaa artikkelin tehtaan työväenliikkeestä RRP:n lehteen (“Työväen demokratia”). Hänellä oli mukanaan 5 000 kappaletta lehden erikoisnumeroa, joka sisälsi myös artikkeleita AvtoVAZin tehtaasta.

Dorodenkon lisäksi miliisi pidätti kaksi tämän puoluetoveria, kertoi yksi pidätetyistä, Työväen demokratia -lehden päätoimittaja Sergei Biets, Radio “Moskovan Kaiulle”.

Bietsin mukaan ongelmat viranomaisten kanssa olivat odotettavissa, sillä AvtoVAZin itsenäisen ammattiyhdistyksen jäsenet olivat kertoneet, että heitä oli seurattu jo muutamaa päivää aiemmin.

Työväen demokratia kertoo RRP:n aktivistien pidätysten AvtoVAZin tehtaalla jatkuvan. Perjantaina pidätettiin puolueen aktiivi Anton Pustovoi, joka työskentelee hitsaajana AvtoVAZin tehtaalla. Pidätys tapahtui tehtaan pukuhuoneessa.

Pustovoi on Toljatin markistisen opintopiirin johtaja. Hän on kirjoittanut useita artikkeleita AvtoVAZista ja työväenliikkeestä Samaran oblastissa. Pustovoi on AvtoVAZin lakkokomitean aktiivinen jäsen.

Venäjän itsenäinen ammattiyhdistysliike on alkanut nousta esille erityisesti suurissa teollisuusyrityksissä virallisen ammattiyhdistysliikkeen ollessa kykenemätön vastaamaan työntekijöiden vaatimuksiin.

Itsenäisen työväenliikkeen esiinmarssi on luonnollisesti saanut yritykset ja viranomaiset varuilleen, mistä kertovat lisääntyneet ammattiyhdistysaktiivien pidätykset ja erottamiset.

Toinen Venäjä -koalition ympärille ryhmittynyt Venäjän poliittinen oppositio on myös ottanut aktiivisesti kantaa työntekijöiden oikeuksien puolesta. Erityisen aktiivisia ovat olleet sekä Kansallisbolshevistinen puolue että Punaisen nuorison etujoukko..

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply