Kadyrovin lähettiläät eduskunnassa

Tšetšenian hallitus julkaisi 5. toukokuuta nettisivuillaan hämmentävän tiedon: ryhmä Tšetšenian parlamentaarikkoja tulee tapaamaan suomalaisia kollegoitaan. Kutsujana on kuulemma Euroopan neuvosto. Tšetšenian parlamentin lehdistöpalvelu ilmoitti, että heidän delegaationsa vierailee Suomessa 9.–17. toukokuuta. Virallinen syy vierailuun on osallistuminen koulutusseminaariin, jossa käsitellään eurooppalaisia kokemuksia kunnallishallinnosta.

Venäjän oikeusasiamiehen Vladimir Lukinin kerrotaan kutsuneen muutamia Tšetšenian aluehallintojohtajia muun muassa Kurtshaloista, Nadteretshnista, Sunzhasta ja Shatoista. Seurueeseen kuuluu myös Tšetšenian parlamentin varapäämies Idris Usmanov, joka johtaa Kadyrovin hallinnon edustajia. Lehdistöpalvelun mukaan ryhmä tapaa suomalaisia kansanedustajia, Helsingin kaupungin edustajia sekä konsultteja Finnish Consulting Group -yrityksestä. Delegaatio kuulemma osallistuu myös eduskunnan täysistuntoon.

Tšetšeniassa asuvat sukulaiset ovat kertoneet tulevasta vierailusta joillekin Suomessa asuville tšetšeenipakolaisille, jotka ovat olleet kauhuissaan. Eräs heistä kertoi: “Jouduin pakenemaan Venäjältä Puolaan. Kun Kadyrovin miehet alkoivat uhkailla meitä siellä, toin perheeni Suomeen. Toivoin etteivät kadyrovilaiset tavoittaisi meitä täältä. Nyt se näyttää turhalta toivolta.”

Stanislav Dmitrievski, lakkautetun Venäläis-tšetšenialaisen ystävyysseuran johtaja Nizhny Novgorodista, kommentoi: “Euroopan neuvostoon ei ole luottamista! Hehän voisivat kutsua vaikka Pohjois-Korean johtajan samanlaisen ohjelman puitteissa. Eurooppa ei tiedä, että nämä delegaatiot ovat pelkkiä rosvojoukkoja, jotka vähät välittävät Euroopan demokratiasta.”

“Aikookohan kukaan Suomessa protestoida vierailua? Toisin kuin Venäjällä, suomalaiskansanedustajat ovat vastuussa äänestäjilleen. Seuraava askel olisi kutsua vieraaksi pari mukavaa venäläisparlamentaarikkoa: Adam Delimhanov, jota epäillään useista Ramzan Kadyrovin käskystä suoritetuista salamurhista, ja Andrei Lugovoj, joka mieluusti tarjoaisi teetä kenelle hyvänsä,” Dmitrievski sanoi.

Eräs tunnetuimmista tšetšenialaisista ihmisoikeuspuolustajista sanoi: “En halua nimeäni julkisuuteen edes Suomessa nyt kun suomalaiset ovat päättäneet kutsua tämän ryhmän Helsinkiin. Henkeni ei olisi sen jälkeen penninkään arvoinen. Jopa kaikkein autoritaarisimpienkin hallintojen alaisuudessa saattaa muodollisesti toimia demokraattisia instituutioita kuten parlamentti tai paikallishallinto. Silti hallitsijat eivät ehkä anna ihmisten mielipiteille mitään arvoa.

Tämä on tilanne Tšetšeniassa. Kaikki Tšetšenian parlamentin jäsenet ovat Ramzan Kadyrovin henkilökohtaisesti valitsemia. Tätä demokratiaa eurooppalaiset siis tahtovat tukea. Mitä muutakaan heiltä voi odottaa, ovathan he sulkeneet silmänsä Tšetšenian raa’oilta ihmisoikeusrikoksilta ja siviilien vapaudenriistoilta monien vuosien ajan.”

Suomalaiset kollegani yrittivät samaan aikaan selvitellä kaikista Tšetšenian hallinnon ilmoittamista suomalaistahoista, tiesivätkö nämä tulevasta vierailusta. Helsingin kaupungin hallintokeskuksessa ei asiasta tiedetty, mutta puhelimeen vastannut henkilö kertoi, ettei hän pääse tapaamiskalenteriin käsiksi ennen maanantaita. Eduskunnan kansainvälinen osasto ei tiennyt asiasta.

Lopulta tavoitimme Finnish Consulting Groupin edustajat puhelimitse. Ensin he kielsivät tietävänsä vierailusta mitään. Sitten Anu Harjun onnistui puhua yhden johtajan, Martti Paasikallion, kanssa. Hän kieltäytyi kuitenkin kommentoimasta ja kehotti odottamaan, että “suurempi johtaja” soittaa. Tämä soittikin, mutta ei juuri malttanut puhua vaan ilmoitti “teidän toimittajien vain etsivän skandaaleita”. Sen verran selvisi, että delegaatio vierailisi ainakin Järvenpäässä ja Helsingissä.

Soitin sitten itse samoille pomoille esitellen itseni venäläiseksi toimittajaksi, mikä olenkin. Minut käännettiin Martti Paasikalliolle, joka kuulosti huojentuneelta kuultuaan, että olen venäläinen toimittaja. Hän kertoi, että Euroopan neuvoston työntekijä Vesna Atanasova oli ottanyt heihin yhteyttä kuukausi sitten ja ehdottanut, että FCG hoitaisi tšetšeeniryhmän vierailun muodollisuudet. Vesna Atanasova ei vastannut puhelimeen.

Selvittelemme yhä tätä mystistä vierailua. Jos vierailukutsu on todellinen, voimme vain todeta, että Eurooppa esittelee taas kerran lyhytnäköisyyttään. Euroopan neuvosto välttelee näkemästä ilmiselviä tosiasioita. On yhtä mahdotonta tehdä Ramzan Kadyrovista demokraattia kuin krokotiilista kasvissyöjää. Euroopan neuvosto ei kuitenkaan tästä välitä.

http://fifi.voima.fi/artikkeli/Mystinen-teteenivierailu/2840

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly
5 Comments
 1. Чеченские парламентарии встретятся с финскими коллегами
  Грозный Информ,05.05.2009
  http://grozny-inform.ru/main.mhtml?Part=8&PubID=12277

  Чеченская делегация изучит европейский опыт организации местного самоуправления
  Информационный сервер Президента и Правительства ЧР, 08.05.2009
  http://chechnya.gov.ru/page.php?r=179&id=210

  Чеченская делегация посетит Финляндию
  REGNUM, 08.05.2009
  http://www.regnum.ru/news/1161116.html

  Чеченские парламентарии поделятся опытом с финскими коллегами
  REGIONS.ru, 08.05.2009
  http://www.regions.ru/news/2213264/

 2. Suomen tshetsheeniyhteisön jäsenet ovat pöyristyneitä tiedoista, että Tshetshenian hirmuhallitsijan Ramzan Kadyrovin hallinnon edustajat tapaavat Suomessa täkäläisiä viranomaisia. Täällä asuvat tshetsheenit olisivat eturivissä osoittamassa mieltään vierailua vastaan, elleivät he tietäisi, että se aiheuttaisi suuria vaikeuksia heidän omaisilleen Tshetsheniassa. Miksi Suomi, vapaa ja demokraattinen maa, hyväksyy maaperälleen tällaisia rikollisia, he kysyvät.

  Kadyrovin hallitus ilmoittaa, että delegaatio osallistuu Helsingissä paikallishallinnon kehittämistä koskevaan seminaariin, ja että matka on osa Euroopan Neuvoston ja Venäjän yhteistä projektia demokraattisten prosessien kehittämiseksi Tshetsheniassa. Vierailuun osallistuu mm. Tshetshenian ihmisoikeusvaltuutetun toimiston johtaja Umar Dzhumalijev. Tämä kaikki kuulostaa absurdilta teatterilta. Miksi Euroopan Neuvosto ja Suomi on mukana tässä julmassa näytelmässä?

  On suuri syy epäillä, että tshetsheenidelegaation vierailun todellinen tarkoitus on selvittää Suomen tshetsheenidiasporan jäsenten henkilöllisyys ja asuinpaikka. Matka on todennäköisesti osa Kadyrovin pyrkimystä saada maanpaossa elävät tshetsheenit palaamaan kotimaahansa, jossa virallisen totuuden mukaan vallitsee nyt rauha ja onni. Tätä orwellimaista propagandaa tukevat Euroopan maiden maahanmuuttoviranomaisten kielteiset turvapaikkapäätökset tshetsheenipakolaisille.

  On hyvä muistaa, että kun Dubaissa hiljattain murhattiin Kadyrovin kanssa kilpaileva sotaherra Sulim Jamadajev, ase, jolla hänet ammuttiin, tuotiin maahan erään virallisen tshetsheenidelegaation mukana. Venäjän valtionduuman jäsen, Kadyrovin oikea käsi Adam Delimhanov, on Interpolin etsintäkuuluttama, epäiltynä osallisuudesta murhaan. Suomeen vierailulle tulevan tshetsheenidelegaation tapaavat kansanedustajat ja kunnallisvaltuutetut voivat vain arvella, millä asioilla arvovaltaiset vieraansa liikkuvat.

  Suomen kansalaisena häpeän, että maamme ottaa delegaation vastaan. Parkkimaksunsa laiminlyöneeltä Venäjän kansalaiselta evätään viisumi Suomeen, mutta murhiin, raiskauksiin ja kidutukseen syyllistyneen hallinnon edustajille Suomi ojentaa auttavan kätensä. Tämän rikollisjoukkion läsnäolo Suomen maaperällä, vieläpä kansanedustuslaitoksemme istuntosalissa, likaa maineemme demokratiaa ja ihmisoikeuksia kunnioittavana maana. Kadyrovin hallinnon edustajien paikka on oikeusistuimessa.

 3. Pingback: Aila Niinimaa-Keppo

Leave a Reply