Kaikki hyvin Tshetsheniassa?

Mielenosoitus Helsingissä keskiviikkona!
Aika: 13.05.2009 klo 16:00-19:00
Paikka: Kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11–13

Suomessa vierailee parhaillaan Euroopan neuvoston projektin puitteissa tshetsheenidelegaatio, joka edustaa Tshetshenian rikollista presidenttiä Ramzan Kadyrovia. Ryhmä mm. tutustuu suomalaiseen paikallishallintoon.

Suomi, vastaanottaessaan Kadyrovin hallinnon edustajia, hiljaisesti osoittaa hyväksyvänsä Kadyrovin toimet. Haluamme osoittaa, että emme usko tämänkaltaisella koulutuksella luotavan raa’an sortohallinnon koettelemaan maahan demokratiaa.

Me osoitamme mieltämme, mutta Suomeen Kadyrovin hirmuhallintoa paenneet tshetsheenit eivät voi sitä tehdä, koska siten he vaarantaisivat Tshetsheniassa olevien sukulaistensa hengen.

http://pienipuu.blogspot.com/2009/05/kaikki-hyvin-tshetsheniassa.html

Suomi isännöi Tshetshenian hirmuhallinnon edustajia

Suomessa vierailee tällä viikolla edustajia Tshetshenian parlamentista ja paikallishallinnosta. Heidän isäntänään täällä toimii Suomen Kuntaliitto, joka näin toteuttaa käytännössä Euroopan neuvoston paikallishallintohanketta. Vierailun käytännön järjestelyistä vastaa Kuntaliiton tytäryhtiö Finnish Consulting Group.

Vierailu on osa Euroopan neuvoston yritystä ylläpitää suhteita myös maihin, joissa ei ole demokratiaa tai sillä ei ymmärretä aivan samaa kuin neuvoston jäsenmaissa. Tämänkaltaista toimintaa on syytä tukea, mutta samalla tulee pitää mielessä, että kumppaneiden motiivit voivat vaihdella.

Tshetsheenidelegaation vierailu on oudon salassa pidetty ja peitelty hanke, josta edes toimittajien on ollut hyvin vaikea saada tietoa. Asiaa kommentoineet tahot eivät pidä vierailua poliittisena, mutta rikollisen hallinnon edustajien isännöiminen – minkä tahansa muodollisen ja “vapauttavan” muotoseikan varjolla – on poliittinen teko.

Kidutus ja mielivalta jatkuvat

Tshetsheenivieraat edustavat presidentti Ramzan Kadyrovin sortohallintoa. Kadyrov on luonut valtansa Moskovan avokätisellä ja suosiollisella avustuksella. Kadyrov pitää Tshetsheniaa rautaisessa otteessaan levittämällä pelkoa ja kauhua, murhaamalla ja polkemalla sananvapautta.

Tuhannet tshetsheenit ovat paenneet Kadyrovin hallinnon mielivaltaisia toimia Eurooppaan. Tähän mielivaltaan kuuluvat muun muassa nimettömiiin ilmiantoihin perustuvat pidätykset ja tekaistuihin syytteisiin ja todisteisiin nojaavat tuomiot, joita osin langetetaan kidutuksen avulla saatujen pakotettujen todistajanlausuntojen perusteella.

Hyväksi havaittu menetelmä kansan kurissa pitämiseksi on sukulaisten uhkailu. Yrittäessään vaatia oikeutta kadonneille tai pidätetyille miehilleen, isilleen ja veljilleen joutuvat sukulaiset itse uhkailun, väkivallan ja muiden rikosten uhreiksi.

Viime tammikuussa Itävallassa ammuttiin Kadyrovin entinen henkivartija Umar Israilov, joka väitti nähneensä Kadyrovin itsensä kiduttavan ja tappavan vastustajiaan. Israilov oli nostanut Kadyrovia vastaan kanteen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. Hän oli saanut Itävallasta poliittisen turvapaikan. Israilov on Kadyrovin ulkomailla murhauttamien vastustajiensa toistaiseksi viimeisin uhri.

Tshetshenian nykyhallinto haluaa luoda tasavallasta rauhoittuneen ja seesteisen kuvan. Kadyrovin lähettiläät kiertävät Euroopassa mainosmatkoilla kertomassa maasta sokeroituja tarinoita, joilla yritetään houkutella tshetsheenipakolaisia palaamaan. Eurooppaa ei liiemmin kiinnosta, että joillakin näistä mainosmatkoista on kytköksiä tshetsheenipakolaisten murhiin – pakolaisten, jotka eivät ole Kadyrovin suosikkeja.

On myös syytä pelätä, että näillä vierailuilla yritetään vaikuttaa Euroopan jo ennestään kiristyneeseen turvapaikkapolitiikkaan tshetsheenipakolaisia kohtaan. Viime aikoina useat Euroopan maat ovat evänneet turvapaikan tshetsheenipakolaisilta ja karkottaneet heitä takaisin Venäjälle, perusteena Tshetshenian turvallisuustilanteen väitetty parantuminen.

Tshetshenian ylimmässä johdossa tai paikallishallinnossa ei ole yhtäkään ihmistä, jota Kadyrov ei itse henkilökohtaisesti olisi hyväksynyt. Vaalit ovat teatteria. Tällaista hallintoa Suomi, Suomen Kuntaliitto sekä kuntien ja eduskunnan virkamiehet nyt osin tietämättään tukevat.

***

Me allekirjoittaneet paheksumme maamme osallistumista tämänkaltaiseen demokratisointiprojektin kaavussa toteutettavaan farssiin, jonka todellinen tarkoitus on edistää murhaajan ja kiduttajan, presidentti Ramzan Kadyrovin luomaa vilpillistä kuvaa Tshetsheniasta ja saada Kadyrovia paenneet palaamaan.

Me häpeämme, että Suomi ojentaa auttavan kätensä murhiin, raiskauksiin ja kidutukseen syyllistyneen hallinnon edustajille. Tämän rikollisjoukkion läsnäolo Suomen maaperällä, vieläpä kansanedustuslaitoksemme istuntosaleissa, tahraa maineemme demokratiaa ja ihmisoikeuksia kunnioittavana maana. Kadyrovin hallinnon edustajien paikka on oikeusistuimessa.

Me haluamme protestoida nimillämme tätä vierailua vastaan, koska tänne paenneet tshetsheenit, joista osaa on Kadyrovin käskystä kidutettu ja uhkailtu, eivät voi sitä tehdä. Heidän pelkonsa Kadyrovin panttivankeina Tshetsheniassa olevien sukulaistensa puolesta on liian suuri.

Helsingissä, 12.05.2009

Anu Harju
Kerkko Paananen
Teemu Matinpuro
Oksana Tshelysheva

Lisätiedot:
anu@pienipuu.org
050 358 1441

Taustaa:

No Progress in Chechnya Without Accountability
Amnesty International, 17.04.2009
http://www.amnesty.org/

Human Rights Watch Details North Caucasus Abuses
North Caucasus Weekly, 15.01.2009
http://www.jamestown.org/programs/ncw/

Memorial: More Kidnappings in Chechnya
Caucasian Knot, 27.04.2009
http://www.eng.kavkaz-uzel.ru/
http://www.jamestown.org/programs/ncw/

Memorial: 13 Persons Disappeared in Chechnya in 2008
Caucasian Knot, 27.01.2009
http://www.eng.kavkaz-uzel.ru/

Few Improvements in the North Caucasus in 2008
North Caucasus Weekly, 09.01.2009
http://www.jamestown.org/programs/ncw/

***

Moscow and Grozny Maintain Illusion That War Has Ended
North Caucasus Weekly, 08.05.2009
http://www.jamestown.org/

Ending Chechnya’s Counterterrorism Operation
Tanya Lokshina, 27.04.2009
http://www.opendemocracy.net/russia/

Cancellation of Counter-Terrorism Operation in Chechnya: Peace or War?
North Caucasus Weekly, 24.04.2009
http://www.jamestown.org/programs/ncw/

Chechnya Ordered To Be “Peaceful”
North Caucasus Weekly, 03.04.2009
http://www.jamestown.org/programs/ncw/

Another Year of Ramzan Kadyrov
Tanya Lokshina, 28.03.2009
http://www.watchdog.cz/

***

Criminal Complaint Against Chechen President Ramzan Kadyrov
European Center for Constitutional and Human Rights
http://www.ecchr.eu/

Slain Exile Detailed Cruelty of the Ruler of Chechnya
Christopher John Chivers, 31.01.2009
http://www.nytimes.com/

Ramses kommt nach Dienstschluss
Falter, 11.2.2009
http://www.falter.at/

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly
One Comment

Leave a Reply