Karkeaa neuvostovastaisuutta Suomen televisiossa

JHS – Sunnuntai – 12.8.2007. Ajankohtainen vieläkin.

mallinen-2006.jpgEnnenkuulumatonta. Venäläisen sarjafilmin alkukuvissa näytetään hätääntyneitä ja itkuisia neuvostosotilaita, jotka antautuvat saksalaisille. Kädet niin ylhäällä kuin mahdollista. Ja vielä hurjempaa: yhdessä sarjan osassa näytetään, kuinka Puna-armeijan sotilas raiskaa nuoren tytön. Ei sellaista ole ennen nähty.

Koko kesän jatkuneessa tv-sarjassa Rangaistuspataljoona on vielä kaksi osaa jäljellä. Sen päähenkilöt ovat rikollisia ja poliittisia vankeja. Neuvostosotilaat kiroilevat ja puhuvat rivoja, pilkkaavat upseereitaan ja vihaavat syvästi kommunismia.

Vihdoinkin venäläiset alkavat tehdä tiliä historiansa kanssa.

Olen väärässä. Venäläisen kulttuurin tuntija, Suomen PENin puheenjohtaja Jukka Mallinen selittää minulle, miten väärässä olenkaan.

Mallinen osoittaa, että sarjassa on pantu vastakkain kylmät byrokraatit ja kansa.

“Pahat kommunistit ja oikeat, lämpimät venäläiset, jotka kiroilevat ja piereskelevät.”

Mallisen mielestä Rangaistuspataljoona-sarja on propagandistinen tavalla, joka sopii oivallisesti nyky-Kremlille.

“Venäläinen katsoja saa siitä kaikki pointsit: venäläiset pelastavat siinä maailman fasisteilta, kommunisteista huolimatta.”

“Paljon narsistisia palkintoja. Pesäero menneisyyteen. Kätevää: kaikki oli kommunismin syytä.”

Sarjan jyrkkä antikommunismi heijastaa ajattelua: kommunismi ulos, nationalismi sisään.

Rikollisista ja leiriläisistä kootun pataljoonan joukossa liehuu vielä kauhtanassaan partainen ortodoksipappi. Se on Mallisen mielestä kaiken huippu. Siinä on saatu mukaan vielä ainut oikea usko. Se pitää yhdessä kansan kanssa Venäjää pystyssä, ellei koko maailmaa.

Mallisen mielestä filmisarja liittyy nationalismin ja muukalaisvastaisuuden nousuun Venäjällä. Hän huomauttaa, että sotilaitten joukossa ei ole Neuvostoliiton muita kansallisuuksia.

“Se vastustaa kommunismia ja sen kansainvälistä internationalismia.”

Venäjä on Mallisen mielestä muuttumassa tribalistiseksi heimoyhteiskunnaksi, jossa klaanit ovat toisiaan vastassa.

“Meidän heimo ja meitä ympäröivät viholliset.”

Siksi nämä alamaailman hahmot ovat niin suosittuja. He muodostavat klaanin, ovat rankkoja ja suoria, puhuvat rumia niin kuin Putin ja venäläiset poliitikot. Alamaailman kulttuuri – slangi ja laulut – on voimakasta. Se on tärkeä osa nykyvenäläistä hengenmaisemaa, jossa ihallaan kovuutta, suoruutta ja jopa sotarikoksia, väittää Mallinen.

“Ei mitään abstrakteja käsitteitä kuten oikeudenmukaisuus. Kaverin puolesta voi murhata. Tai velan voi jättää maksamatta takaisin.”

Entä se raiskaus? “Ilmapiiri on niin vulgaari. Näitkö Eurovision laulukilpailun venäläisedustajat?”

Näin.

“Pitää olla tällaista. Uskottavuus edellyttää sitä.”

Venäjän televisiossa halutaan rankkuutta. Syyllisyys kyetään vierittämään pois: omien joukossa on aina joku paha ihminen.

Entä juutalaispoika, jota kommunistiupseeri simputtaa? Neuvostoliiton ajan juutalaisvastaisuudesta ei ole paljon puhuttu.

Mallinen joutuu miettimään.

“Antisemitismi kyllä kuuluu tähän uuteen isänmaallisuuteen. Mutta se liittyy tähän hyvät ja pahat -jakoon. Pahat upseerit eivät haise kotoisesti pahalta.”

Kahdeksannessa osassa näytettiin myös jotain ennenkuulumatonta: reilu saksalaissotilas.

Ylipäänsä Mallisen mielestä Rangaistuspataljoona muistuttaa Pelastakaa sotamies Ryan -elokuvaa. Molemmat ovat näyttäviä, mutta molemmissa on sama yksisilmäinen isänmaallisuus.

Toinen elokuva, johon venäläissarja vertautuu, on Likainen tusina.

Silti on kiinnostavaa, että kun amerikkalaisissa sotaelokuvissa teemat ovat henkilökohtaisia – sankaruus, pelkuruus, ihmissuhteet -, Rangaistuspataljoonan kaikki kysymykset taas ovat yhteiskunnallisia.

Oma Tuntematon sotilaammehan asettuu näiden välille: siinä pohditaan sekä yksilötason että yhteiskunnallisen tason kysymyksiä: teenkö minä oikein, tekeekö Suomi oikein?

Mutta, Mallinen muistuttaa, Rangaistuspataljoona on ennen muuta me-hengen nostatusta, ja sen rohkeus on näennäistä.

Siinä kokonainen kansakunta rämpii syvällä suossa.

Rangaistuspataljoona TV1:ssä torstaina kello 22.

Rangaistuspataljoonaa ei 1980-luvulla olisi voitu näyttää Suomessa.

ILKKA MALMBERG

Helsingin Sanomat Sunnuntai – 12.8.2007.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply