“Kassapöydälle oli jätetty luoteja”

Hannu PenttiläStockmannin toimitusjohtaja Hannu Penttilä avautuu Moskovan-tavaratalon sähköjupakkaan johtaneista tapahtumista

Vuokranantajat, Mostroiekonombank ja sen omistama kiinteistöyhtiö Smolenski Passage katkaisivat tavaratalosta sähköt toukokuussa. Näin Penttilä kuvaa tapahtumien taustoja:

“Kaikki kriisit ovat aina liittyneet Neuvostoliittoon tai Venäjään, mutta tämä Moskovan tavaratalon vuokrakiista on ollut minulle traumaattisin kokemus.

On vaikeaa toimia, kun toiset eivät noudata sopimuksia tai oikeuden päätöksiä. En tarkkaan tiedä, kuka kiinteistön tällä hetkellä omistaa. Omat selvityksemme viittaavat maasta muuttaneeseen oligarkkiin.

Kun tilanteesta on neuvoteltu, pöydässä on ollut kauppakeskuksen toimitusjohtaja, jota kutsutaan torpedoksi. Hän tekee työn omistajan puolesta.

Ongelmat alkoivat, kun keskuksen omistaja vaihtui muutama vuosi sitten. Sen jälkeen meitä on painostettu allekirjoittamaan sopimus, jossa on ollut totaalisen mahdottomia vaatimuksia.

Tavaratalon sähköjen katkaiseminen ei tullut yllätyksenä, meitä on uhkailtu sillä monta kertaa. Kolme vuotta sitten sanottiin, että jos ette allekirjoita, sähköt katkaistaan joulusesongin aikana.

Lopulta tavaratalon kassapöydälle oli jätetty luoteja. Sen jälkeen lisäsimme vartiointia, ja maapäällikkö kulki työpaikallaan luotiliivit päällä.

En ole tämän takia menettänyt yöuniani, mutta kyllä siitä on sydämentykytyksiä aiheutunut. Olen ajatellut, että meillä on ollut todella huono tuuri, koska kiinteistön omistaja vaihtui.

Olen oppinut, että asiat pitää laittaa oikeisiin mittasuhteisiin eikä pidä hermostua pienistä asioista. Suurin huoli minulla on Moskovassa toimivien etulinjan vastuunkantajien puolesta. Helppo tätä asiaa on päämajasta katsoa, mutta heille tämä on äärimmäisen raskasta.

Mielessä ei missään tapauksessa ole käynyt Venäjältä vetäytyminen. Tämä tie valittiin vuonna 1995, jolloin meillä meni siellä huonosti alun menestysvuosien jälkeen.

Teimme tappiota, eikä organisaatio toiminut. Meillä oli siellä 80 suomalaista, kallis siirtokunta, josta osa oli paossa vaimoa, poliisia tai verottajaa.

Silloin oli kova paikka, ja aika lähellä oli päätös vetäytyä. Tiesin kuitenkin, että jos nyt lähdemme, kynnys aloittaa toiminta uudestaan on erittäin korkea. Niin päätin, että käännämme kokemukset Venäjän-osaamiseksi.

Venäläistetty organisaatio Jukka Hienosen johdolla teki hyvää työtä. Erittäin vaikean ensimmäisen vuoden jälkeen kasvu lähtikin nopeasti liikkeelle.

Olemme vuosien varrella saaneet monta kertaa apua korkeimmalta poliittiselta taholta, presidenttejä ja pääministereitä myöten.

Meidät tunnetaan Venäjällä rehellisenä toimijana. Käytämme kaikki lailliset keinot ja haemme vahingonkorvauksia vuokranantajalta. Nyt näyttää, että ei ole kuin huonoja vaihtoehtoja, mutta olemme niihinkin varautuneet.”

Juttu kuuluu Alma Median yhdeksänosaiseen Kova paikka- kesäsarjaan. Sarjassa yritysjohtajat kertovat omin sanoin selviytymistarinansa.

Pirkko Tammilehto
pirkko.tammilehto@kauppalehti.fi
+358 10 665 101

Lähde: Kauppalehti, 30.06.2008

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply