Kielletyt laulut raikaavat

Helsingin Kaupunginteatterin kevätkauden avaa Pirkko Saision kokoama, dramatisoima ja ohjaama Kielletyt laulut. Pääosin Neuvostoliiton vankileireillä syntyneistä runoista, sävellyksistä ja puheenvuoroista koottu teatteriesitys saa ensi-iltansa 29. tammikuuta studio Elsassa. Laulupainotteisessa illassa esiintyvät Pirkko Saisio, Jonna Järnefelt, Janne Marja-aho sekä muusikot Jussi Tuurna, Sara Puljula ja Topi Korhonen.

Vankielämää, rakkautta, kaipausta ja odotusta käsittelevät alamaailman laulut levisivät kaikkialle Neuvostoliittoon pääosin suullisena muistitietona ja myöhemmin särisevinä magnetofoninauhoina.
Monet laulujen tekijöistä ovat jääneet tuntemattomiksi, mutta illan aikana kuullaan mm. Vladimir Vysotskin, Alla Pugataovan, A. Petrovin ja Bulat Okudzavan säveltämää musiikkia. Suomennoksista vastaavat mm. Pirkko Saisio, Pirjo Honkasalo, Kaj Chydenius ja Jukka Mallinen. Laulujen uusista sovituksista ja musiikin johdosta vastaa Jussi Tuurna.

Nämä aikanaan kielletyt laulut ovat nykyisin vapaasti kaikkien saatavilla. Onko nyky-Venäjän sananvapaudessa kuitenkaan kuljettu eteenpäin sitten neuvostovuosien? Kielletyt laulut on koskettava, riehakas, hauska ja järkyttäväkin teatteriesitys, joka heittää oman vinon valokiilansa nykyhetken Venäjään ja sen omaperäiseen säädeltyyn ja kontrolloituun demokratiaan.

Esityksen visuaalisen ilmeen maanalaisena kohtaamispaikkana Venäjän uumenissa on suunnitellut Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2008 valmistunut nuori skenografilupaus Elina Lifländer. Esityksen valomaailman on luonut Mika Ijäs ja äänisuunnittelusta vastaa Ari-Pekka Saarikko.

Kiellettyjä lauluja esitetään studio Elsassa vain rajoitetun ajan 28. helmikuuta saakka. Yleisölle avoin teosesittely järjestetään tiistaina 27. tammikuuta klo 18 studio Elsan lämpiössä. Tilaisuudessa Pirkko Saisiota haastattelee Venäjän tuntija ja kääntäjä Jukka Mallinen.

Kielletyt laulut 27.1. – 28.2.2009 Helsingin Kaupunginteatterin studio Elsassa (Ensi linja 2).
Liput 26 e
Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti, Ensi linja 2, ma – pe klo 9-18, la klo 12-18, Eläintarhantie 5, la klo 12-19, Eerikinkatu 2, ma – pe 9-19, la klo 12-19 puh. (09) 3940 22 ja Lippupiste joka päivä klo 7-22 puh. 0600 900 900 (1,75 e/min + pvm).
www.hkt.fi tai Pasi Pääkkönen, puh. (09) 3940 315 tai 050 53 33 286, pasi.paakkonen@hkt.fi

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply