Kolme vuotta Litvinenkon kannoilla

Ville Ropponen

Kolme vuotta Litvinenkon kannoilla

Radioaktiivisella poloniumilla murhattu entinen FSB-agentti Aleksandr Litvinenko, terrori-iskut, Venäjän kiristyvä ilmapiiri – elokuvaohjaaja Andrei Nekrasovin uusi filmi etenee kuin jännitystarina. Mutta kyseessä ei ole fiktio. Dokumentti herättää tajuamaan mitä itänaapurissa on tapahtumassa.

Vielä keskeneräinen dokumentti Ystäväni Saša, hyvin venäläinen murha esitettiin Kiasma-teatterissa Nekrasovin vieraillessa 26.1. Helsingissä Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin kutsusta.  Nekrasov osallistui myös Helsingin DocPoint-dokumenttifilmifestivaaleille. Nekrasov kuvasi Litvinenkoa kolmen vuoden aikana. Ohjaajan mukaan dokumentin tarkoituksena on kuvata Litvinenkoa persoonana eli näyttää, että hän oli luotettava.

Litvinenko pettyi työnantajaansa FSB:hen 1998 ja ryhtyi kritisoimaan. Kieltäydyttyään salamurhaamasta oligarkki Boris Berezovskia, Litvinenko pantiin vankilaan. Vapauduttuaan hän pakeni Englantiin, jossa ystävystyi samoin paenneen Berezovskin kanssa. Litvinenko jatkoi Venäjän vallanpitäjien kritiikkiä, keräsi tietoa ja tutki toimittaja Anna Politkovskajan murhaa – aina marraskuuhun 2006 asti, jolloin kostajat tavoittivat Litvinenkon. Scotland Yard on epäillyt murhasta entisiä FSB-agentteja.

Litvinenkon keskeinen väite oli, että FSB järjesti Moskovan 1999 kerrostaloräjäytykset, joissa kuoli yli 300 ihmistä. Räjähdyksistä syytettiin tšetseenejä ja ne käynnistivät toisen Tšetsenian sodan. Dokumentissa haastatellaan Mihail Trepaškinia, entinen agentti hänkin, joka löysi vihjeitä FSB:n osuudesta räjäytyksiin. Trepaškin vangittiin sittemmin valtionsalaisuuksien paljastamisesta. Nekrasov on käsitellyt FSB.n osuutta räjähdyksissä myös dokumentissaan Kadotettu luottamus. FSB:n agentit jäivät 1999 verekseltään kiinni Rjazanissa sijoittamassa talon kellariin räjähteitä. FSB väitti tapausta harjoitukseksi.

  “On omituista, etteivät Politkovskajan, Litvinenkon ja Trepaškinin tapaukset järkyttäneet venäläistä yhteiskuntaa”, hämmästelee Nekrasov.

  Dokumentissa Politkovskaja kommentoi, etteivät hänen venäläiset lukijansa useinkaan uskoneet tai välittäneet uskoa mitä hän kirjoitti.

  Putin on pettänyt venäläiset. Venäjän valtaeliittiä kiinnostaa nyt vain raha, intressiensä turvaaminen, väittää Nekrasov. Lännessä pitäisi reagoida Venäjän tilanteeseen.

  “Venäjään pitää suhtautua kuin mihin tahansa valtioon, jonka demokratia on katoamassa”, Nekrasov tähdentää.

” FSB ei ole turvallisuuspoliisi, vaan tietyn virkamiesklikin etuja ajava rikollisjärjestö”, Litvinenko vakuuttelee filmillä.  

  Ja FSB:n valta Venäjällä kasvaa kohisten. Putinia on epäilty Politkovskajan ja Litvinenkon murhauttamisesta, mutta Nekrasovin mielestä murhat voivat olla merkki, ettei Putin hallitse tilannetta. FSB:n ja armeijan piiristä löytyy Putinia kovemman linjan tyyppejä, jotka pyrkivät valtaan.

Julkaistu: Kaleva, kulttuurisivut 30.1.2007.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply