Ladan tehtaalla pidätykset jatkuvat

Ladan autotehtaalla (AvtoVAZ) Toljattissa jatkuvat ammattiyhdistysaktivistien pidätykset, kertoo NEWSru.com. Miliisi ja tehtaan turvamiehet pidättivät itsenäisen ammattiliiton Jedinstvon (“Yhtenäisyys”) aktiivin Aleksandr Dzjubanin, jonka hallusta löydettiin noin 200 lentolehtistä.

Dzjuban osallistui mielenosoitukseen keväällä 2005, jolloin tehtaan työntekijät protestoivat alhaisia palkkojaan vastaan. Silloin hän sanoi, että oli työskennellyt tehtaalla jo yli kuusi vuotta ja sai palkkaa 4 500 – 5 000 ruplaa (130-140 euroa) kuussa. “Minä kokoan tätä autoa, mutta en voi edes uneksia, että voisin ostaa sen,” Dzjuban sanoi.

Miliisi vapautti tiistain vastaisena yönä toisen Jedinstvon aktiivin Anton Vetškuninin (Pustovoi). Hänet pidätettiin perjantaina tehtaan pukuhuoneessa työvuoronsa päätteeksi. Virallinen syy pidätykseen oli “poliisin vastustaminen” ja “räävi kielenkäyttö”. Vetškunin on AvtoVAZin lakkokomitean aktiivinen jäsen.

Jedinstvon puheenjohtajan Pjotr Zolotarjovin mukaan pidätykset vain vahvistavat tehtaan työntekijöiden lakkohaluja. Työntekijät aikovat mennä lakkoon 1. elokuuta tukeakseen vaatimustaan palkkojen korottamiseksi. Työntekijät vaativat, että yhtiö korottaa palkkoja nykyisestä 6 000 ruplasta (170 eurosta) 25 000 ruplaan (715 euroon) kuussa.

Zolotarjov kertoi, että tehtaan alueella partioivat nyt sisäministeriön aseistetut joukot. Jedinstvon aktivistit pelkäävät, että AvtoVAZin johto on kutsunut sisäministeriön joukot paikalle tukahduttamaan mahdolliset työläisten mielenosoitukset. Lakkoon on Zolotarjovin mukaan valmis menemään jopa 10 000 työntekijää. Tehtaan virallinen ammattiliitto ei aio osallistua lakkoon.

AvtoVAZin lehdistöosasto syytti nimeltä mainitsemattomia “poliittisia voimia” halusta keikuttaa tilannetta tehtaalla ja koko Toljattin kaupungissa. Myös Samaran lääninhallituksen edustaja näki poliittisia syitä lakon takana. Hän tyrmäsi työntekijöiden palkankorotusvaatimukset mahdottomina. Viranomaiset tietävät, ketkä ovat lakkoliikkeen johtajat, hän lisäsi.

Lue myös:

Mielenosoitusten liukuhihnalla
Kasparov.ru, 31.07.2007
http://www.kasparov.ru/material.php?id=46AEE5F896773.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply