Lamaa ja muutosta odotellessa

Venäjän talouden väitetty menestystarina ei kestä yksityiskohtaisempaa tarkastelua, kirjoittaa moskovalaisen Institute of Globalisation and Social Movements (IGSO) -tutkimuslaitoksen johtaja Boris Kagarlitski kolumnissaan maailmantalous.net -sivustolle.

Ulkoapäin tarkastellen Venäjän talous saattaa näyttää menestystarinalta. Tuotanto kasvaa, ja öljydollareiden virta on synnyttänyt uuden keskiluokan, jonka lisääntyvä kulutus vauhdittaa taloutta entisestään. […] Yksityiskohtaisemmin tarkasteltuna tilanne näyttää kuitenkin melko erilaiselta.

Hallitus pelkää julkisten investointien nostavan hintatasoa, […] öljytulot on pääsääntöisesti ohjattu vakuusrahastoon, joka sijoittaa ne Yhdysvaltain hallituksen joukkovelkakirjoihin. Samalla Venäjä rahoittaa Irakin sotaa. […] Iso osa vakuusrahastosta on dollareina, joiden arvo laskee tasaisesti.

[Yksityiset suuryhtiöt] toimivat raaka-ainesektorilla eivätkä tunne kotimaisten kulutusmarkkinoiden mahdollisuuksia. Niinpä on helpompi sijoittaa miljardipääomat suoraan globaaleille rahoitusmarkkinoille. Samaan aikaan kun infrastruktuuri romahtaa, palkat pysyvät alhaisina ja kokonaisia maakuntia kuihtuu, iso osa öljyrikkauksista virtaa ulkomaille.

Ulkomaalaisten perustamat tuotantolaitokset tarvitsevat paljon koulutettua työvoimaa, mikä on luonut uudenlaisen tilanteen työmarkkinoille. Osaajista on pulaa, kysyntä ylittää selvästi tarjonnan. Toisaalta 2000-luvun alkuvuosien palkkakasvu pysähtyi vuoden 2006 loppupuolella, ja hintojen nousu on syönyt paljon aiemmista korotuksista.

Ruuan kallistumisen ohella kunnallispalveluiden yksityistäminen ja markkinaistaminen on lisännyt ihmisten menoja. Vaikeudet koskettavat jo joitakin länsimaisiin kulutustapoihin totuttelevan keskiluokan edustajia. Ei olekaan yllätys, että uusi tilanne on kiristänyt työläisten ja työnantajien välejä.

Maailmanlaajuinen taantuma saattaa johtaa kansantalouksien rajuihin muutoksiin. […] Venäjän ongelmien ratkaisemisen kannalta välttämättömät yhteiskunnalliset uudistukset saattavat tulla mahdollisiksi juuri perusteita järkyttävän kriisin ansiosta.

http://www.maailmantalous.net/?q=fi/node/338

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply