Lappeenrantaan pohjoismaiden ensimmäinen Venäjä-keskus

Petri KyyräLappeenrantaan perustetaan pohjoismaiden ensimmäinen Venäjä-keskus, kertoo YLEn Etelä-Karjalan toimitus. Venäjä-keskuksen tehtävänä on venäjän kielen ja venäläisen kulttuurin tukeminen ja edistäminen Suomessa. Toiminnan kustannuksista vastaa Venäjän valtio.

Keskuksen toiminta alkaa suomalais-venäläisen Itä-Suomen Koulun yhteydessä puolen vuoden kuluttua. Rehtori Petri Kyyrän mukaan ainakaan aluksi keskukseen ei tule venäläistä henkilökuntaa vaan toiminnasta vastaa Itä-Suomen Koulun henkilökunta.

Kyyrä on tehnyt paljon työtä venäjän kielen opetuksen edistämiseksi. Itä-Suomen Koulu lienee maan ainoa koulu, missä ei ole “pakkoruotsia”. Kyyrä haluaa tehdä koulustaan koko maakuntaa hyödyttävän Venäjän-osaajan. Motiivina on Suomen halu hyötyä suuresta naapuristaan.

Eri puolille maailmaa on Venäjän valtion toimesta perustettu jo 40 vastaavanlaista keskusta. Kyyrän mukaan Venäjällä on jatkuva huoli oman kielen ja suuren kulttuuriperinnön säilymisestä ja muun muassa siitä syystä Venäjä-keskus perustetaan Etelä-Karjalaan.

Lähde: http://yle.fi/alueet/etela-karjala/

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply