Maa Lubjankan varjossa

Viimeistään toimittaja Anna Politkovskajan murha herätti monet tajuamaan, ettei Venäjä ole matkalla demokratiaan. Turvallisuuspalvelu FSB ajaa Venäjää arvaamattomille lakeuksille. Mutta mistä kaikki oikein sai alkunsa?

Neuvostoliiton luhistuttua 1991 KGB:tä ei lakkautettu, eikä ketään vedetty tuomiolle. Pilkottu ja uudelleenkoottu KGB pulpahti jälleen pintaan vuonna 1995 nimellä FSB, ja samat miehet jatkoivat uudessa rakenteessa. Eikä FSB aikaillut, vaan soluttautui valtaportaille.

1990-luku Venäjällä oli levotonta, mutta ongelmat eivät johtuneet demokratiasta ja sananvapaudesta, vaan olivat taloudellisia. Kommunismi romahti syväksi talouslamaksi. Epäonnistunut yksityistäminen johti kilpailuun omaisuuksista, rikollisuuteen ja palkkamurhiin. FSB pyrki saamaan osansa kakusta. Sen viholliseksi määrittyivät poliittista valtaa saaneet suurliikemiehet, jotka nimettiin oligarkeiksi.

Ensimmäinen Tšetsenian sota auttoi FSB:tä tehostamaan taistelua demokraattisia uudistajia vastaan. FSB:n salainen ryhmä UPRO erikoistui provokaatioihin, salamurhiin, sieppauksiin ja terrorismiin. FSB odotti hetkeään.

Vallankaappaus

Syyskuussa 1999 kerrostalot lensivät ilmaan Moskovassa, Volgodonskissa ja Buinaksissa. Räjäytyksistä syytettiin tšetšeenejä. Alkoi toinen Tšetsenian sota. Vuonna 2000 FSB:n mies, Vladimir Putin, nousi Venäjän presidentiksi, ja FSB alkoi levitä vallan parketeilla vikkelästi kuin sähköankerias.

Kaikki ei mennyt aivan kitkattomasti. Rjazanissa pommi-isku epäonnistui. Valppaan kansalaisen ansiosta paikallisviranomaiset estivät terroristien aikeet. FSB:n agentit jäivät kiinni räjähteiden asetuksesta, jolloin FSB väitti tekoa ”harjoitukseksi”. Rjazanissa heksogeeniksi todettu räjähde muuttui Moskovassa FSB:n laboratoriossa sokeriksi.

FSB:n osuudesta syyskuun 1999 terrori-tekoihin on kirjattu niin paljon viitteitä, että sattumasta tuskin on kysymys. FSB:n osuutta tutkineista entistä agenteista Aleksander Litvinenko murhattiin 2006, Mihail Trepaškin heitettiin vankilaan.

Putin nosti mukanaan FSB- ja armeija-taustaisia miehiä, jotka muodostivat pian 3/4 valtakoneistosta. FSB:stä kehittyi Venäjän sisällä vahvin järjestö, joka alkoi imeä tehtäviä ja resursseja myös armeijalta. FSB:n vaikutusvalta levisi ministeriöihin, syyttäjänvirastoon, tullilaitokseen ja veropoliisiin. Siitä tuli eräänlainen varjohallinto koko maahan, joka ei kuitenkaan ottanut suoraa valtaa vastuineen käsiinsä.

Käskyvalta jättimäisessä, sekavassa presidentinhallinnossa ei ole selkeästi FSB:n käsissä, monet eri eturyhmät pystyvät sorkkimaan taikinaa. FSB:n suhteet venäläisiin suurkapitalisteihin ovat jännittyneet, koska FSB pystyy hankkimaan taloudellista valtaa kaappaamalla talouden avainaloja ja luomalla riippuvaisia oligarkkeja.

KGB:n reseptit

FSB on ratkonut Venäjän ongelmia KGB:n keittokirjasta tutuilla resepteillä. Putinin kaudella media on kahlittu, demokratiaa rajoitettu, vähemmistöjen oikeudet liiskattu, duuma muutettu kumileimasimeksi ja kansalaisjärjestöt tukahdutettu. Toimien oikeuttamiseksi on lietsottu kaunaa ulkomaita kohtaan. Tšetsenian konflikti on nyt levinnyt Ingušiaan ja Dagestaniin.

Erimielisyyden taltuttaminen on edennyt järjestelmällisesti. Satoja, jollei tuhansia kansalaisaktivisteja, kriittisiä toimittajia, ay-aktiiveja ja opposition kannattajia on pahoinpitelty tai tapettu. Iskuissa on usein käytetty äärioikeistolaisia ryhmiä tai Nashi-järjestön kaadereita. Vallanpitäjiä arvostelleita on tuomittu vankilaan, erotettu työpaikoista ja asunnoista tai suljettu mielisairaalaan. Psykiatriseen pakkohoitoon on passitettu esimerkiksi Yhdistyneen kansalaisrintaman jäsen Larisa Arap ja Toisen Venäjän aktiivi Artjom Basyrov. Omon-miliisi on hakannut opposition mielenosoitukset maahan. Joulukuun duuman vaalien jälkeen käynnistyi uusi sortoaalto.

FSB pyrkii myös lisäämään mielipidehallintaa. Vielä riippumatonta mediaa, kuten Novaja Gazeta-lehteä ja Eho Moskvy-radioasemaa ahdistellaan. Hallituksen lehti Rossiskaja Gazeta julkaisee listaa “kielletystä kirjallisuudesta” eli ekstremistisestä materiaalista. Venäläiset tutkijat vierailivat äskettäin Kiinassa tutustumassa internetin kontrollointiin.

FSB-konserni
Miksi FSB on ottanut vallan? Johtomotiivina näyttää olevan raha, mutta myös nöyryytysten kostaminen ja Venäjän suurvalta-aseman palauttaminen. Öljyn hintakehitys on siivittänyt Venäjän talouden kasvuun, mutta vakaudesta ei voi puhua.

Hallinnon lisäksi FSB on vallannut ison osan taloutta. Vastaanhangoittelijat, kuten Hodorkovski, on pantu istumaan, ja samalla näiden yhtiöt on ryöstetty. Korruptio on noussut uudelle tasolle. Erotuksena Jeltsinin ajan oligarkeista nykyinen talouseliitti on virkamiehiä, joiden
yhteydet talouselämään ovat niin vahvat, että on alettu puhua valtiokapitalismista. Moderni feodalismi olisi osuvampi kuvaus. KGB oli valtio valtiossa, mutta sitä sentään valvoi kommunistinen puolue. FSB on valtio.

Kreml inc. koostuu kaasujätti Gazpromista, öljy-yhtiöistä Surgutneftegaz ja Rosneft, lentoyhtiö Aeroflotista ja ryppäästä pienempiä yrityksiä.

Venäläisen New Times -lehden haastattelussa politiikan tutkija Stanislav Belkovski sanoo, että Putin kontrolloi kolmasosaa Surgutneftegazin osakkeista ja viittä prosenttia Gazpromin osakkeista. Presidentin omistusten arvoksi lasketaan yli 40 miljardia dollaria. Putinin omistukset ovat
monimutkaisten järjestelyjen vuoksi hyvin piilossa, mutta on selvää, kuka on FSB-konsernin pääoligarkki.

Ilmapuntari laskee

Kansallismielisyys näkyy nyt Venäjällä niin politiikassa kuin arkielämässä. Putinin hallinto on siekailematta käyttänyt nationalismi-korttia. Vuonna 2006 nähtiin jopa valtion tukema georgialaisten vastainen kampanja. Kontupohjassa leimahti etnisiä levottomuuksia. Putinin hallinnon kovan linjan piirit eli “silovikit” kannattavat vahvempaa nationalistista politiikkaa. Vaarana on, että Putinille käy kuten Hindenburgille, jonka peli nationalismilla 1930-luvun Saksassa päättyi natsien esiinmarssiin

Presidentinvaalien lähestyessä hallinnon eri viranomaisklaanit alkoivat kamppailla valtatyhjiöstä. Vain Putin oli pystynyt pitämään klaanit irti toistensa kurkuista. Mahdollisesta “tšekistien sodasta” , saatiin esimakua, kun FSB pidätti marraskuussa huumekontrollin(FSKN) kenraalimajuri Bulbovin Moskovassa, jolloin FSKN:n ja FSB:n tulitaistelu oli lähellä. Vähän myöhemmin Pietarissa murhattiin kaksi FSKN:n tutkijaa radioaktiivisella aineella. FSKN:n johtaja Tšerkesov vetosi Kommersantissa julkisesti virastojen sovun puolesta. Jokaisella viranomaisjärjestöllä on käytettävissään taisteluosastoja panssarivaunuineen.

Dmitri Medvedjevin valinta presidentiksi mahdollisesti rauhoittaa tilannetta ja johtaa FSB:n vaikutusvallan laskuun.

Ville Ropponen

Ilmestynyt Libero 1/2008.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply