“Maailman tulee lopultakin tajuta”

Ingushian sisäministeriön joukot pidättivät Magomed Jevlojevin 31. elokuuta 2008 hänen saavuttuaan Moskovasta Magasin lentokentälle Ingushiassa. Jevlojevin ruumis heitettiin poliisiautosta tasavallan pääkaupungin Nazranin sairaalan eteen. Luoti oli läpäissyt hänen ohimonsa. Jevlojev kuoli leikkauspöydällä sairaalassa.

On ilmiselvää, että tämän poliittisen murhan takana on Ingushian presidentti Murat Zjazikovin hallinto. On vaikea ymmärtää, mitä ajatuksia liikkui presidentti Zjazikovin ja sisäministeri Musa Medovin päässä, kun he päättivät surmata Jevlojevin. Ingushian oppositio pitää presidenttiä ja sisäministeriä pääsyyllisinä tasavallassa riehuvaan väkivaltaan.

Sen jälkeen, kun Ingushian oppositiojohtajat Magomed Hazbijev ja Maksharip Aushev jättivät poliisille lausunnot, jossa he kertoivat voivansa tunnistaa Jevlojevin surmaan osallistuneet presidentti Zjazikovin henkivartijat, heitä vastaan esitettiin syyte virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Magomed Jevlojev puhui kesäkuussa Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin järjestämässä seminaarissa internet-sensuurista Venäjällä. Ingushetiya.ru raportoi korruptiosta, viranomaisten mielivallasta ja surkeasta ihmisoikeustilanteesta Ingushiassa. Sivuston ylläpitäjien vaatimaton toive on, että ihmiset voisivat elää normaalia elämää.

Moskovalainen oikeusistuin päätti marraskuussa 2007 sulkea Ingushetiya.ru-sivuston. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kokonainen verkkosivusto on suljettu oikeuden päätöksellä Venäjällä. Jevlojev sanoi pelkäävänsä, että hänen sivustostaan tulee ennakkotapaus, jonka avulla voidaan tukahduttaa muutkin vapaat internetmediat Venäjällä.

Jevlojev kertoi lehtihaastattelussa, että Ingushiassa kuolemanpartioiden tekemät teloitukset, poliittiset murhat ja korruptio ovat arkipäivää. Jevlojevin mukaan valtaosa tasavallan asukkaista ovat viranomaisia vastaan; kaikki vihaavat tasavallan presidenttiä Murat Zjazikovia. Jevlojevin mielestä tasavallan johdon toimet eivät jätä vaihtoehtoja, vaan ajavat nuorisoa tarttumaan aseisiin.

Jevlojevin merkittävin ansio oli puolustaa laillisuutta ja Ingushian tasavallan kaikkien kansalaisten perustuslaillisia oikeuksia. Hän pysyi erossa tasavallassa riehuvasta väkivallan aallosta. Hän oli rauhan mies jatkuvien ja hallitsemattomien konfliktien kiusaamalla alueella.

Jevlojev ei pitänyt itseään toisinajattelijana, vaan piti isänmaallisena velvollisuutenaan kertoa tasavaltansa tapahtumista mahdollisimman totuudenmukaisesti. Hänen rohkeutensa ansiosta tavalliset ingushialaiset pääsivät kertomaan maailmalle tasavallassa vallitsevasta laittomuuden tilasta.

Jevlojevin mukaan presidentti Dmitri Medvedevin hallitus kokeilee, kuinka pitkälle se voi mennä, ennen kuin kansainvälinen yhteisö ryhtyy arvostelemaan sen toimia. Jevlojev kehotti ihmisoikeusjärjestöjä ja toimittajia Venäjän ulkopuolella muistuttamaan presidentti Medvedevin virkaanastujaispuheessaan antamasta lupauksesta puolustaa ihmisoikeuksia.

Magomed Jevlojevin muistotilaisuudessa 1. syyskuuta Nazranissa hyväksyttiin julkilausuma, joka oli osoitettu läntisten maiden johtajille. Siinä muistutettiin, että Ingushian nykyhallintoa vastustava kansankokous oli useaan otteeseen pyytänyt Moskovan keskusvaltaa erottamaan Murat Zjazikov presidentin virasta. Moskova kuitenkin kieltäytyy tekemästä mitään jatkuvan väkivaltakierteen katkaisemiseksi Ingushiassa.

Muistotilaisuuden osanottajat vaativat siksi kansainvälistä yhteisöä puuttumaan Ingushian tilanteeseen välittömästi. Muussa tapauksessa poliittiset murhat, toisinajattelijoiden tukahduttaminen ja kansalaisvapauksien rikkomukset jatkuvat ja uhkaavat koko Venäjän federaation yhteiskuntarakennetta. Maailman tulee lopultakin tajuta, että Venäjällä kehittyy uusi autoritaarinen järjestelmä, joka ei tunnusta ihmisoikeuksia ja kansalaisvapauksia.

Seuraamme tilanteen kehittymistä Ingushiassa pelonsekaisin tuntein. Nykyhallinnon valinnat kriisitilanteissa eivät juuri anna aihetta toivoa, että keskusjohto, –saati sitten tasavallan johto,– kykenee tai edes pyrkii purkamaan räjähdysaltista tilannetta rauhanomaisin keinoin.

Magomed Jevlojevin surmaan syylliset on tuotava riippumattoman oikeusistuimen eteen vastaamaan teoistaan. Kansainvälisen yhteisön tulee vaatia Venäjältä, että Jevlojevin surma ei jää selvittämättä kuten niin monet aiemmat toimittajien ja toisinajattelijoiden surmat. Ingusheilla –kuten kaikilla Venäjän kansoilla– on oikeus turvattuun elämään, lain suojaan ja riittävään toimeentuloon. Tässä he tarvitsevat meidän tukeamme.

Osoitamme syvän osanottomme Magomed Jevlojevin perheelle ja ystäville.

Kerkko Paananen, 04.09.2008

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply