Marinmaan passiviranomaisten kuurupiiloleikki

Marinmaan viranomaiset kieltäytyvät antamasta tasavallan johtoa kritisoineen riippumattoman uutisportaalin MariUverin ylläpitäjälle Vasili Nikolajeville uutta sisäpassia. Viranomaisten kuurupiiloleikki Nikolajevin kanssa on saanut jo farssinomaisia piirteitä.

Kun Nikolajev haki Venäjän Tarton konsulaatista uutta ulkomaanpassia, häntä neuvottiin ensin siirtämään kirjansa Marinmaan pääkaupungista Joshkar-Olasta Venäjän Viron konsulaattiin.

Venäjän ulkoministeriön Marinmaan edustustossa Nikolajeville kerrottiin, että koska hänellä on vanhanmallinen sisäpassi, hänen täytyy vaihtaa sisäpassinsa. Miliisiasemalla Nikolajeville kirjoitettiin 1 500 ruplan sakko, koska hän ei ollut vaihtanut sisäpassiaan ajoissa.

Kummalliseksi asia muuttui, kun Nikolajev kääntyi passiviranomaisen puoleen: toimisto, josta Nikolajevin piti hakea uutta sisäpassia, sai ylhäältä — eräiden tietojen mukaan Marinmaan presidentin toimistosta — käskyn muuttaa uusiin tiloihin juuri silloin, kun Nikolajev oli tulossa jättämään hakemustaan.

Viranomaisten “kissa-hiiri -leikki” Nikolajevin kanssa jatkui: passiviranomainen väitti, että opiskelija-asuntola, jossa Nikolajev oli kirjoilla, kuului toisen passiviranomaisen vastuulle. Asuntolan vahtimestarikin kieltäytyi kertomasta Nikolajeville, minkä passiviranomaisen vastuulla asuntola on.

Nikolajev kääntyi seuraavaksi Marinmaan passiviranomaisen keskustoimiston puoleen. Hänet ohjattiin toimiston päällikön puoleen. Kun Nikolajev selitti päällikölle, että hän oli matkustanut lähes 2 000 kilometriä selvittääkseen asian, tämä vastasi, että “olisi parempi, jos ette enää tulisi tänne.”

Kun Nikolajev viestitti ongelmistaan Viroon ja Suomeen, passiviranomaisen toimistoon tuli eloa. Nikolajev ohjattiin Marinmaan ulkomaalaisviraston päällikön Vladimir Zaharovin luokse. Tämä selitti, että Nikolajevilla ei ole Venäjän federaation kansalaisuutta. Nikolajevilla on kuitenkin Venäjän ulkomaanpassi, joka on annettu vuonna 2003.

Passiviranomaiset kieltäytyivät myös käsittelemästä Nikolajevin passihakemusta kiireellisenä. Tällä hetkellä Nikolajev odottaa asiansa ratkaisua.

Vasili Nikolajev asuu ja työskentelee Tartossa. Hän on osallistunut tiiviisti suomalais-ugrilaisen yhteistyön kehittämiseen Virossa, Venäjällä ja Suomessa. Nikolajevin ylläpitämä uutisportaali MariUver on kritisoinut ankarasti Marinmaan tasavallan johtoa ja presidentti Leonid Markelovin harjoittamaa politiikka.

Lisätietoa Marinmaan tilanteesta:

MariUver
www.mari.ee.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly
One Comment

Leave a Reply