Mielenosoitus Natalia Estemirovan murhan johdosta

Kansalaisjärjestöt osoittavat mieltä venäläisen ihmisoikeuspuolustajan murhan vuoksi

Aika: Perjantaina 17.07.2009 klo 16:00
Paikka: Venäjän suurlähetystön edusta (Tehtaankatu, Helsinki)

Järjestää: Amnesty Internationalin Suomen osasto, Suomen PEN, Suomen Rauhanpuolustajat ja Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi

Vakavat ihmisoikeusloukkaukset Venäjällä ja erityisesti Pohjois-Kaukasuksella jatkuvat. Viimeisin uhri on ihmisoikeusjärjestö Memorialin työntekijä Natalia Estemirova, joka siepattiin kotinsa edustalta Groznyssa ja murhattiin keskiviikkona 15.07.2009.

Amnestyn Suomen osasto, Suomen PEN, Suomen Rauhanpuolustajat ja Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi järjestävät hiljaisen mielenosoituksen Venäjän suurlähetystön edustalla Helsingissä perjantaina 17.07.2009 klo 16:00.

English: http://www.finrosforum.fi/?p=3934

Taustaa:

Estemirovan murha nostaa jälleen esille vaaralliset olosuhteet, joissa ihmisoikeuspuolustajat Venäjällä työskentelevät. Se on myös osoitus pyrkimyksistä tukahduttaa kansalaisyhteiskunnan toiminta.

Murhat ja muut vakavat ihmisoikeusloukkaukset on saatava loppumaan.

Amnesty International saa jatkuvasti tietoa muun muassa kidutuksesta ja tahdonvastaisista katoamisista Venäjällä. Rikoksia ei usein tutkita eikä syyllisiä saada oikeuden eteen. Tämä mahdollistaa vakavien ihmisoikeusloukkausten jatkumisen.

Natalia Estemirova keräsi tietoa joukkomurhista, kidutus- ja katoamistapauksista sekä muista viranomaisten selvittämättä jättämistä vakavista ihmisoikeusloukkauksista.

Helsingin mielenosoituksessa vaaditaan Venäjän viranomaisia tutkimaan Natalia Estemirovan ja muiden ihmisoikeuspuolustajien murhat nopeasti ja perusteellisesti ja saattamaan syylliset oikeuden eteen.

Amnesty on pitkään vaatinut Venäjän viranomaisia selvittämään vakavat ihmisoikeusloukkaukset ja saattamaan syylliset vastuuseen sekä lopettamaan rankaisemattomuuden sallimisen. Kyse on poliittisesta tahdosta.

Myös Suomen hallituksen ja Euroopan Unionin on painostettava Venäjää ihmisoikeustilanteen parantamiseksi ja varmistamaan sen, että ihmisoikeuksien puolustajat eivät joudu toimimaan henkensä uhalla.

Lisätietoja:

Aino Pennanen
maakohtaisen työn asiantuntija
Amnestyn Suomen osasto
+358 40 833 0485
aino.pennanen@amnesty.fi

http://www.facebook.com/n/?event.php&eid=103944359724.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply