Mordvalaisaktivistien vaino lopetettava!

Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi:
mordvalaisaktivistien vainoaminen on lopetettava

12.12.2007

Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi vetoaa tasavallan presidentti Tarja Haloseen, jotta hän käyttäisi vaikutusvaltaansa kehottaakseen Venäjän federaation ja Mordvan tasavallan viranomaisia lopettamaan välittömästi Erzjan Mastor (Ersän Maa) -lehteä vastaan nostetun oikeusjutun ja takaamaan Erzjan Mastorin toimittajien sananvapauden.

Erzjan Mastoria syytetään “ekstremismistä ja kiihotuksesta kansanryhmää vastaan”. Viranomaiset vaativat lehden sulkemista.

Ryhmä venäläisiä toimittajia ja suomalais-ugrilaisia aktivisteja lähetti elokuussa avoimen kirjeen presidentti Putinille, jossa he vastustavat Erzjan Mastorin sulkemista.

Erzjan Mastorin päätoimittajan Jevgeni Tšetvergovin mukaan syyttäjä iski lehden kimppuun heti heinäkuussa Mordvan pääkaupungissa Saranskissa pidetyn suomalais-ugrilaisen festivaalin jälkeen. Erzjan Mastor arvosteli festivaalia muun muassa suomalais-ugrilaisten ongelmien peittelystä.

Festivaaliin osallistuivat myös presidentti Tarja Halonen ja Unkarin pääministeri Ferenc Gyurcsány, jotka tapasivat presidentti Vladimir Putinin Saranskissa festivaalin aikana.

Erzjan Mastorin varapäätoimittaja Grigori Musaljov on arvostellut Mordvan tasavallan johtoa mordvalaisten venäläistämistoimista. Mordvalaisopposition johtajiin kuuluva Musaljov on myös Ersänkielen pelastussäätiön puheenjohtaja. Ersäläisen älymystön perustama säätiö on julkaissut Erzjan Mastoria vuodesta 1994. Erzjan Mastor ja Ersänkielen pelastussäätiö tukevat ersän kielen ja kulttuurin säilymistä.

Viime heinäkuussa Mordvan viranomaiset yrittivät keskeyttää ersien perinneuskon pääjuhlan, Rasken Ozksin. Viime vuonna hyökättiin itsehallintoelintä Ersän Kongressia vastaan. Ersän kielen päivä poistettiin virallisesta kalenterista. Mordvalaisaktivisteja mustamaalataan tasavallan mediassa jatkuvasti.

Mordvan tasavallan väestöstä 32 % on suomensukuisia ersäläisiä ja mokšalaisia, mutta vähemmistökieliä ja -kulttuureja ei juuri tueta.

Lisätietoja:

Heidi Hautala
puheenjohtaja
Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi
+358 50 511 3129

Ville Ropponen
hallituksen jäsen
Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi
+358 50 401 5948

Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin ovat perustaneet Venäjän demokratiakehityksestä ja ihmisoikeustilanteesta huolestuneet henkilöt. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää Suomen ja Venäjän kansalaisten ja kansojen välistä yhteistyötä tukemalla kansalais-yhteiskunnallista toimintaa demokratian, ihmisoikeuksien ja sananvapauden vahvistamiseksi Venäjällä.

Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi
http://www.finrosforum.fi/.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply