Moskova hajottaa suomalais-ugrilaista nuorisoliikettä

MAFUNMoskovassa on perustettu uusi suomalais-ugrilainen nuorisojärjestö, joka on ottanut nimekseen Venäjän suomalais-ugrilaisten kansojen nuorten liitto (MAFUN RF). Parikymmentä vuotta sitten perustetun kansainvälisen Suomalais-ugrilaisten kansojen nuorten liiton (MAFUN) entinen ja nykyinen puheenjohtaja sekä useiden suomalais-ugrilaisten nuorisojärjestöjen edustajat Venäjällä ovat arvostelleet uuden järjestön perustamista voimakkainkin sanakääntein.

Kilpailevan MAFUNin perustamiskokous pidettiin Moskovassa 4. marraskuuta 2009. Venäjän suomalais-ugrilaisten kansojen liiton (AFUN) puheenjohtajiston jäsen Svetlana Smirnovan mukaan aloite järjestön perustamiseen tuli AFUNista. Uuden järjestön perustamiskokous järjestettiin nuorten foorumin “Me olemme venäjänmaalaisia” yhteydessä. Järjestön puheenjohtajaksi valittiin Udmurtian tasavallan kansallisasiain varaministeri Tatjana Ishmatova.

Kilpaileva MAFUN perustettiin eräiden tietojen mukaan Venäjän aluekehitysministeriön johtajan Aleksandr Zhuravskin johdolla. Järjestön perustamiskokouksessa Moskovan keskushallinnon edustajat väittivät, että kansainvälisessä MAFUNissa toimii ihmisiä, jotka ovat “uhka Venäjän turvallisuudelle”. Moskova on jo kauan pyrkinyt saamaan Venäjän suomalais-ugrilaiset nuorisoliikkeet ruotuun ja eristämään ne MAFUNin sisarjärjestöistä Suomessa, Virossa ja Unkarissa. MAFUNin nykyistä puheenjohtajaa, Nuori Karjala -seuran johtokunnan jäsentä Aleksei Tsykarevia Moskovassa pidetään ilmeisesti liian “länsimielisenä”.

MAFUNin entisen puheenjohtajan Aleksei Rassyhevin mukaan rinnakkaisen järjestön perustaminen vain hajottaa suomalais-ugrilaista nuorisoliikettä ja jakaa sen resursseja. Uusi, kilpaileva MAFUN toimii vastoin suomalais-ugrilaisen nuorison todellisia etuja, hän sanoi. On valitettavaa, että moni suomalais-ugrilaisten kansojen edustaja on tällä tavoin tosiasiassa pettänyt oman nuorisonsa ja kansojensa tulevaisuuden oman uransa vuoksi, Rassyhev sanoi.

MAFUNin nykyinen puheenjohtaja Aleksei Tsykarev valitsi sanansa hieman pehmeämmin. MAFUN on aina tukenut uusien suomalais-ugrilaisten nuorisojärjestöjen perustamista, hän korosti. Jos uusi järjestö perustetaan ylhäältä poliittisia tarkoitusperiä varten, sellaista hanketta me emme voi kuitenkaan tukea, Tsykarev sanoi. Hän ei kuitenkaan halunnut vetää ennenaikaisia johtopäätöksiä ennen uuden järjestön perustamiskokousta.

Venäjän suomalais-ugrilaisen nuorisoliiton (MOS MAFUN) puheenjohtajan Vasili Petrovin mukaan uuden MAFUNin perustaminen tuntuu olevan viranomaisten tilaustyötä. Uuden järjestön perustamiseen ei hänen mukaansa ole moraalista eikä juridista oikeutta. MOS MAFUN perustettiin vuonna 2003 ja siihen kuuluu Venäjän useiden suomalais-ugrilaisten kansojen nuorisojärjestöjä. MOS MAFUN ja kansainvälinen MAFUN ovat aina toimineet yhdessä, Petrov korosti. Kilpaileva järjestö vaikuttaa jonkinlaiselta salaseuralta, hän sanoi.

Lue lisää [venäjäksi]:

Venäjän viranomaiset perustivat oman MAFUNinsa
MariUver, 04.11.2009
http://mariuver.wordpress.com/2009/11/04/goschin-mafun/

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply