Nashi-järjestö ajetaan alas Venäjällä

nashi.jpgNashi-nuorilta evätään viisumeja Schengen-maihin

Putin-nuorten kaikkein kiistanalaisin järjestö lopettaa toimintansa massiivisena valtakunnallisena poliittisena liikkeenä.

Aggressiivisesta länsivastaisuudestaan tunnetulla Nashi-liikkeellä on Venäjällä liki 50 alueellista keskusta, mutta jatkossa niistä aiotaan lakkauttaa suurin osa. Jäljelle jää vain viisi alueosastoa Vladimiriin, Ivanovoon, Tulaan, Voronezhiin ja Jaroslavliin.

Nashin johtajan Nikita Borovikovin mukaan liike on tehnyt päätehtävänsä, joten sen on aika uudistua.

– Oranssin vallankumouksen uhkaa ei enää ole, joten voimme keskittyä muihin asioihin, Borovikov sanoi Kommersant-lehdelle.

– Me emme kuitenkaan katoa kokonaan. Olemme ainoastaan kasvaneet pois lapsenvaatteistamme, hän kuvaili.

Kreml perusti Nashi-järjestön pian sen jälkeen, kun Ukrainan nuoriso oli näytellyt aktiivista roolia oranssissa vallankumouksessa vuonna 2004. Jo sitä ennen Kreml oli katsellut huolestuneena, kuinka nuoret olivat mukana Georgian vuoden 2003 ruusuvallankumouksessa.

Nashilla (suom. Meikäläiset) oli näkyvä rooli vielä Venäjän duuman vaaleissa joulukuussa 2007. Nashi-nuoret järjestivät tuolloin Moskovassa muun muassa katupartioita, joiden oli määrä “estää vaalivoiton ryöstäminen” presidentti Vladimir Putinin puolueelta eli Yhtenäiseltä Venäjältä.

Maaliskuun presidentinvaaleissa Nashi-nuoria ei Kremlin käsityksen enää tarvita entisessä laajuudessaan. Kremlin suosikki Dmitri Medvedev näyttää voittavan vaalit ylivoimaisesti eikä ehdolle ole päässyt ketään, joka uhkaisi vallanpitäjien suunnitelmia.

Kreml on tätä ennen käyttänyt Nashia myös länsimaiden painostamiseen.

Esimerkiksi Viron patsasmellakoiden aikaan Nashi piiritti Viron Moskovan-suurlähetystöä, ja osa liikkeen aktivisteista otti osaa myös levottomuuksiin Virossa. Nashi-nuoret ovat myös häirinneet, seurailleet ja heitelleet kananmunilla Britannian Moskovan-suurlähettilästä.

Politiikantutkija Stanislav Belkovski uskoo, että käsky Nashin alasajoon on tullut suoraan Putinilta. Belkovskin mukaan Nashi alkoi aiheuttaa Venäjän kannalta enemmän haittaa kuin hyötyä suhteessa länsimaihin.

– Kun Nashi-nuorille lopetettiin viisumeiden anto Schengen-maihin, siitä tuli leikkiä tulen kanssa. Venäjänhän olisi pitänyt reagoida vastaavanlaisella kiellolla eikä se olisi ollut maan etujen mukaista, Belkovski sanoi Newsru.com-uutissivuston mukaan.

Kohu Nashi-nuorten käännyttämisestä pois Schengen-maista alkoi tammikuun alussa, kun Suomi ei päästänyt maahan liikkeen aktivistia Marjana Skvortsovaa.

Skvortsovalla oli voimassa oleva viisumi, joka oli myönnetty hänelle ennen Viron joulukuista liittymistä Schengen-maiden joukkoon. Viro oli lisännyt Skvortsovan ei-toivottujen henkilöiden listalle, joten käännytys tapahtui siinä vaiheessa, kun hän yritti tulla tammikuun 3. päivänä viisumillaan Suomen kautta Schengen-alueelle.

Venäjällä on lukuisia muitakin Putin-nuorten järjestöjä, kuten Mestnyje ja Molodaja Gvardija. Ainakaan toistaiseksi ei ole tullut tietoa, että niiden toimintaa oltaisiin vähentämässä.

Iltasanomat, 29.01.2008

Kommentti:

Tämä Viron omaksuma viisumikäytäntö hiukan arvelluttaa. Kaikki tiedämme miten Venäjällä käytetään viisumikieltoa “pakkokeinona” epämiellyttäviä länsimaisia journalisteja ja kansalaisaktiiveja vastaan. Hyvin usein virallisena selityksenä on muodollinen viisumisäännösten rikkominen.

Esimerkiksi rekisteröityminen poliisilla on viivästynyt, tai sitten turistiviisumilla liikkuva henkilö onkin kirjoittanut vierailustaan johonkin lehteen. Kun Venäjä ei tunne käsitettä freelance-toimittaja ja lehdistöviisumit ovat todella kiven takana, niin muodollisestihan vierailija rikkoo sääntöjä.

Nyt tuntuu siltä, että Virossa (Suomen myötävaikutuksella) on otettu omaksi idän käytäntö. Kyllä avoin yhteiskunta pitäisi kestää sen, että ulkolaisia osallistuu oman maan mielenosoituksiin. Viron Pronssipatsas-jupakan taustalla oli maan oma venäjänkielinen väestö – ei siinä kourallinen ulkolaisia aktiiveja vaikuttaneet tapahtumien kulkuun suuntaan eikä toiseen.

Jos joku syyllistyy rikoksiin, silloin pitää rangaista maan lakien mukaan eikä tarttua viisumi-aseeseen. Vaikkei pidä Nashi-nuoria kovinkaan korkeassa arvossa, niin mielestäni on täysin väärin estää heiltä viisumit Eurooppaan näillä perusteilla, joissa “rikokset” eivät yllä tasolle jossa asia viedään edes käräjille. Jos näin toimimme, silloin pitää yhtä lailla mukisematta hyväksyä sitä, että Venäjä ei päästä maahansa epämieluisiksi kokemiaan henkilöitä.

Paras “kosto” olisi tässäkin se ettei edes provosoituneenakaan muutu pahan kaltaiseksi, vaan osoittaa käytännössäkin toimivansa moraalisesti korkeammalla tasolla kuin pahat tahot.

Mikael Storsjö.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly
2 Comments
  1. Viron käytäntö on tosiaan hieman outo. Viron lain mukaan uolkomaalainen saa osallistua Eestissä mielenosoituksiin, mutta ei sellaisiin, jotka on “suunnattu Viron valtiota vastaan”. Mitenkähän sitten määritellään Viron valtion vastaisuus?

    Nashi lakkautetaan. Eli naivit nuoret ovat tehtävänsä tehneet ja saavat mennä, heidät heitetään syrjään kuin käytetty rukkanen.

  2. Niin, mutta miksi Nashi oikeastaan lakkautetaan? En oikein usko ylläolevaan selitykseen “Nashi alkoi aiheuttaa Venäjän kannalta enemmän haittaa kuin hyötyä suhteessa länsimaihin”. Eihän tuollainen haitta paljoakaan paina Venäjällä, ei ole uskottava selitys.

    Olisikohan niin että Kremlissä ruvetaan pelkäämään organisaatiota joka on kasvanut liian suureksi ja voimakkaaksi? Jospa pelätään ettei sitä järjestöä kohta enää pystytä hallitsemaan? Jospa nuoret voimiensa tunnossa ei olekaan suoraan ohjattavissa vaan rupeavat ajattelemaan omatoimisesti? Ehkä ylimitoitettu Putin-palvontaa ei saadakaan tuosta vaan väännettyä Medvedev-ihailuksi?

    Ehkä autoritaarisen vallankumouksen johtohahmot Venäjällä alkavat pelätä että tämäkin vallankumous syö omat lapsensa? Mene ja tiedä, mutta tuo “virallinen totuus” on kyllä täyttä pseudoa.

Leave a Reply