Nordost (Dubrovka) på Svenska Teatern

nordost.jpg

Teaterbesök – möt upp! 

Finsk-ryska medborgarforumet arrangerar teaterbesök lördagen 8.3.2008 kl. 19.00 till Svenska Teatern.

Pjäsen handlar om tragedin i Dubrovka-teatern i Moskva hösten 2002, där tjetjenska rebeller stormade en teater med följden att 170 personer förlorade livet genom gasförgiftning i en FSB-operation.  Det är en teaterpjäs som inte lämnar någon hyfsad mänska oberörd.

Efter teatern gemensam sits på Pressklubben för att smälta och diskutera intrycken. Pris 5 € per person (jo, alls inget skrivfel!). Anmälningar till adress mikael@officehouse.fi.

Den 23 oktober 2002 klockan 21.05 stormar 42 tjetjenska rebeller teatern vid Dubrovkafloden i Moskva. De avbryter föreställningen av musikalen Nordost och tar 850 människor som gisslan. Gisslandramat pågår i 57 timmar och kostar 170 människor livet.

I sin skoningslösa och djupt drabbande pjäs Nordost beskriver den tyske dramatikern Torsten Buchsteiner gisslandramat ur tre kvinnors perspektiv. Olga är bokförare som i månader har sparat för att ha råd att med sin familj gå och se musikalen Nordost som spelas på teatern den kvällen kapningen sker. Tamara är läkare, har jour och befinner sig i en ambulans utanför teatern där hennes dotter och mamma sitter i publiken. Zura är tjetjensk svart änka och utbildad till självmordsbombare. Pjäsen är en väv av dessa tre kvinnors vittnesmål, tre diametralt olika perspektiv på samma skeende. Det är en dokumentär text skriven med stor empati och med ett starkt pacifistiskt budskap: i en värld som skapar terror, blir alla till offer.

PRESSKLIPP:

“För den som vill se aktuell, engagerande och intelligent teater är “Nordost” på Svenska Teatern en nödvändighet.”
SKENET/Monika Holmström
Läs hela recensionen H Ä R

“Rollfördelningen förefaller noga uttänkt i Marina Meinanders regi, som är finstilt och samlad, som dirigerat från ett partitur.”
HBL/Ann-Christine Snickars 

“Nordost är en pjäs som på många sätt känns angelägen”
ÅU/Rönnholm  

“Det är en välspelad pjäs som man blir mänskligare av att se”
VN/Hjelt

“Alla tre rolltolkningar är skickligt gjorda. Föreställningen fungerar perfekt i all sin enkelhet. En aktuell och angelägen pjäs”
Vasabladet/Handroos-Kelekay 

“Nordost är ett välregisserat och välspelat drama där huvudpersonernas historier på ett thrilleraktigt sätt vävs in i varandra”
Borgåbladet/Green 

“Pjäsen är drabbande, tänkvärd och upplysande”
Ny Tid/von Wright
.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply