Oikeusmurha Liettuassa

Hadizhat GatajevaSuomalaiset elokuvataiteilijat ajavat ihmisoikeuksia

Toisella tavalla ajattelevien tai toimivien kohtelu on kovaa Liettuassa. Suomalaiset elokuvantekijät ovat mennet Vilnaan auttamaan tshetshenialaisperhettä, jota uhkaa karkotus vaarallisiin oloihin Venäjällä.

Niina Karling raportoi Cinema for Human Rights -elokuvafestivaalista, joka pidetään tshetsheenilasten orpokotia Kaunasissa ja Groznyissa johtaneiden Hadizhat ja Malik Gatajevin tueksi.

Gatajevit ovat saaneet tukea mm. suomalaisilta ihmisoikeusaktivisteilta ja taiteilijoilta, joiden järjestämä tukielokuvafestivaali on parhaillaan menossa Vilnassa.

“Kyseessä on oikeusmurha. Pääasia on kuitenkin, että tuomio kumotaan, ja että he saisivat elää vapaana ja lapset tulisivat takaisin ja heitä ei häirittäisi enempää,” sanoo tapahtumaa tukeva ja siihen osallistuva elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki.

“Koko oikeudenkäynti tuntuu erittäin omalaatuiselta. Pahin pelko on se, että Gatajevit palautettaisiin Venäjälle, jossa on varmaa, että heidän kohtalonsa olisi äärimmäisen surullinen,” sanoo eurokansanedustaja ja Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin puheenjohtaja Heidi Hautala.

“EU:n velvollisuus on huolehtia siitä, että ketään ei palautetta sellaisiin olosuhteisiin, jossa heitä voi uhata kidutus tai jopa pahempi kohtalo,” Hautala vaatii.

“Jos tarvitaan, lähden heidän kanssaan Tshetsheniaan tapettavaksi. Minulla ei ole mitään hävittävää. Mutta niin ei saa käydä yleisen oikeudentunnon kannalta,” toteaa Kaurismäki. “Koska käytössämme ei ole muita aseita kuin elokuvataide, käytämme sitä vaatiaksemme Gatajeveille oikeutta.”

Katso reportaasi YLE Areenalta: http://areena.yle.fi/video/344463 (videosegmentti alkaa kohdasta 26:00).

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply