“Groznyn enkeli” pidätettiin Liettuassa

Groznyn enkeli, Hadizhat Gataeva ja hänen miehensä Malik Gataev pidätettiin viime torstaina Liettuan Kaunanissa, jonne he siirsivät osan lastenkotinsa lapsista taatakseen heille turvallisuuden ja mahdollisuuden käydä koulua. Olemme olleet yhteydessä lapsiin Kaunasin lastenkodissa ja he ovat syvästi järkyttyneinä vahvistaneet tiedot vanhempiensa pidätyksestä.

Ensimmäisestä Tshetshenian sodasta lähtien Hadizhat Gataeva ja Malik Gataev ovat pelastaneet lapsia sodan raunioista. Tällä hetkellä heillä on lastenkoti sekä Groznyissä että Kaunasissa. Hadizhat Gataeva on keskeinen henkilö Pirjo Honkasalon elokuvassa Melancholian 3 huonetta.

Olemme tunteneet Hadizhatin ja Malikin vuodesta 2000 ja olleet heihin jatkuvassa yhteydessä, viimeksi viime viikolla, jolloin he ilmoittivat kaiken olevan paremmin kuin koskaan, lukuun ottamatta sitä etteivät saa kaikkia lapsia Liettuaan turvaan.

Tunnemme läheisesti suurimman osan heidän lapsistaan, joiden kaikkien vanhemmat ovat joutuneet Venäjän armeijan fyysisen ja psyykkisen väkivallan kohteeksi, useimmat on tapettu, kuten myös samanaikaisesti Groznyn lastenkodista kidnapatun pojan vanhemmat. Olemme useasti asuneet heidän kodissaan.

Pienintäkään väkivaltaa emme ole havainneet, päinvastoin, lapsia on kasvatettu määrätietoisesti, mutta rakkaudella. Itse lastenkodin kasvattina Hadizhat on tietoisesti pyrkinyt välttämään lastenkotien kylmiä käytäntöjä ja on rakentanut oikeaa kotia. Fyysisen hellyyden ja keskinäisen huolenpidon ilmapiiri on ollut ilmeinen.

Syytökset lasten fyysisestä ja psyykkisestä hyväksikäytöstä eivät ole uskottavia, jos niitä sellaisiksi on edes tarkoitettu. Lavastettu poliittinen ajojahti on naamioitu muotoon, joka haavoittaa heitä eniten.

Ensimmäisestä Tshetshenian sodasta, 1994-96, alkaen ovat saksalaiset avustusjärjestöt tukeneet ja tarkkailleet lastenkodin toimintaa. Mitään raportteja lasten väkivaltaisesta kohtelusta ei ole ilmennyt. Olemme erittäin huolissamme Hadizhat Gataevan ja Malik Gataevin sekä heidän lapsiensa kohtalosta.

22.10.2008

Pirjo Honkasalo, ohjaaja
Kristiina Pervilä, tuottaja

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply