Pakolaisvakoilu kriminalisoitava

Media_httpiimgurcomhw_eackb

Suomen eturivin pakolaistyötä tekevät kansalaisjärjestöt ovat kääntyneet hallituksen puoleen ns. pakolaisvakoilun ehkäisemiseksi ja sen kohteeksi joutuneiden turvallisuuden ja oikeuksien takaamiseksi. Suomen Pakolaisapu, Pakolaisneuvonta, Suomen PEN, Kiila ja Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi esittävät, että hallitus käynnistäisi pakolaisvakoilua koskevan lainsäädäntövalmistelun rikoslain muuttamiseksi.

Pakolaisvakoilulla tarkoitetaan toimintaa, jolla hankitaan vierasta valtiota hyödyntävää tietoa Suomessa asuvista tai oleskelevista henkilöistä. Pakolaisvakoilu kohdistuu muun muassa täällä oleskeleviin toisinajattelijoihin ja pakolaisiin sekä Suomen kansalaisiin. Pelottelun kohteita on seurattu, heidän henkeään on uhattu ja heidän koteihinsa ja työpaikoille on murtauduttu. Tavoitteena on pakottaa heidät luopumaan ei-demokraattisia hallituksia kritisoivasta toiminnasta.

Suojelupoliisin mukaan pakolaisvakoilu on lisääntynyt Suomessa. Tästä huolimatta toiminta ei ole edelleenkään kriminalisoitua, toisin kuin muissa Pohjoismaissa. Pakolaisvakoilu voi johtaa siihen, että sen kohteena olevat henkilöt eivät uskalla käyttää perustuslaissa heille taattuja vapauksia ja oikeuksia. Tässä toiminnassa ei ole enää kyse yksittäisten ihmisten häirinnästä, vaan hyökkäyksestä suomalaista yhteiskuntarauhaa vastaan.

Lisätietoa:

* Supon vuosikertomus 2011
* Säpon tietopaketti pakolaisvakoilusta
* Lakivaliokunnan mietintö 1994

Kansalaisjärjestöjen vetoomus:
FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply