Pelastakaa sotamies Kozlovski

Свободу Олегу Козловскому!

Jarmo Koponen, Uusi Suomi, 04.01.2008

Venäläisäidit saivat uudenvuoden lahjan. Varusmiesten palvelusaika lyhenee. Kasarmeilla on huono maine: simputusta, itsemurhia. Nuoria miehiä uhkaavat myös komennukset maan omiin kriisipesäkkeisiin, Kaukasiaan. Sotilaiden vetimet eivät ole olleet kaikkien suosiossa koskaan. Yleensä opinnot korkeakoulussa ja reservinharjoitukset ovat vaihtoehto varsinaiselle asepalvelukselle.

Kun armeijaan yleisen käytännön vastaisesti joutuu näkyvä aktivisti, haetaan asioille myös yhteiskunnallinen merkitys. Eikä kyse ole marginaali-ilmiöstä. Ennen joulua alettiin kampanjoida Garri Kasparovin rinnalla nähdyn nuoren miehen puolesta. Blogeihin on ilmestynyt “vapauttakaa Oleg Kozlovski” -viittauksia.

Pari viikkoa sitten, 20.12.2007 Oleg Kozlovski päivitti blogiaan kuvilla toisen aktivistin hautajaisista. Kozlovskin slogani on uhmakas – älkää pelätkö mitään. Blogin päivitys on jäänyt. Kozlovski kutsuttiin armeijaan, hänen vanhempiensa ja tuttujensa mukaan vasten tahtoaan. Nyt hänestä kirjoittavat muut. Kozlovski on venäläisen nuortenjärjestön Oboronan perustajia.

Oleg Kozlovsky Interview

Oborona on huolestunut Venäjän tulevaisuudesta. Haastattelussa Kozlovski kertoo, miksi hän on noussut valtaa pitäviä vastaan, protestoimaan yhdessä Toinen Venäjä -liikkeen oppositioäänten kanssa. Taustalla on ollut toive Ukrainan oranssin vallankumouksen tapaisen voiman syntymisestä Venäjällä.

Valtavirran tiedonvälityksessä viranomaisten arveluttavilta vaikuttavat toimet eivät automaattisesti näy. Toisinajattelulle internetissä ei ole ennakkosensuuria. Viime vuoden aikana kerrottiin muun muassa muurmanskilaisen Larisa Arapin joutumisesta poliittisten mielipiteittensä takia mielisairaalaan. Arapin tarina löytyy uudelta viranomaisahdistelua “tutkivalta” hroniki-sivustolta, joka on ottanut tehtäväkseen epäkohtien paljastamisen.

Kozlovskin palauttamista siviiliin vaatii joukko näkyviä opposition edustajia. Yksi heistä on Eduard Limonov, joka vetoaa radikaaleihin nuoriin. Limonovin Kansallisbolshevistinen “puolue” oli alun perin teatralisoitu retroliike.

Vedomosti
-lehti nimesi vuoden uhriksi Limonovin kannattajan, Juri Tshervotshkin. Tshervotshkin hakattiin hengiltä hänen ollessa parlamenttivaalien alla jakamassa puolueen lentolehtisiä, joissa vaadittiin muutosta tai kuolemaa. Lehtiset koituivat 22-vuotiaan miehen omaksi kohtaloksi. Vuosikatsauksessaan lehti kysyy oikeutetusti, kuinka pitkälle tarkoitus voi pyhittää keinot; yhtäkään totista leikkiä elämällä ei pitäisi sallia julkisuuden tavoittelun vuoksi.

  • Minun Venäjäni -blogi – Limomovin henkilökuva
  • Jarmo Koponen.

    FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

    Leave a Reply