Pietarilainen teatterisesonki Helsingissä

Pietarilainen teatterisesonki Helsingissä 24.-27.09.2009Pietarilainen teatterisesonki Helsingissä 24.-27.09.2009

Pietarilainen teatterisesonki on laaja kansainvälinen projekti, joka esittelee Pietarin teattereiden parhaita esityksiä Euroopan teatterinäyttämöillä. Festivaali järjestettiin ensi kertaa vuonna 2007 Prahassa, ja seuraavana vuonna pietarilaisesityksiä saatiin seurata Berliinissä. Vuoden 2009 tapahtuma järjestetään Helsingissä, Savoy-teatterissa.

Pietarilaisen teatterisesongin ohjelmistossa nähtävät esitykset ovat osallistuneet monille arvostetuille kansainvälisille festivaaleille, ja tapahtuma pyrkii tarjoamaan kiinnostavan valikoiman erityylistä teatteria. Tällä kertaa ohjelmistossa on perinteisen puheteatterin lisäksi omaleimaisia visuaalisen teatterin keinoin toteutettuja esityksiä.

Ohjelma

24.09.2009 klo 19:00
“Pierretten morsiushuntu”
Arthur Schnitzler / Pantomiimi
Pietarin Valtiollinen Prijut Komedianta – draamateatteri
Ohjaus: Nikolai Drutšek
Esityksen kesto: 1 tunti 30 minuuttia

Pierretten morsiushuntu on Prijut Komedianta -teatterin käyntikortti. Tätä runollisen kaunista esitystä, jossa nähdään Pietarin eturivin näyttelijöitä, voidaan oikeutetusti kutsua Venäjän kulttuuripääkaupungin tyylikkäimmäksi ja ilmaisuvoimaisimmaksi erikoislaatuisen esitysmuotonsa ansiosta.

Ohjaaja Drutšekin luomaan omintakeiseen tyylilajiin kuuluu pantomiimin, naamioteatterin, komiikan, klovnerian, tanssin ja perinteisen psykologisen näyttelijätaiteen aineksia. Se kertoo Pierrot’n traagisesta rakkaudesta kopeaan kaunottareen Pierretteen sekä julmasta ja petollisesta Harlekiinista, joka tuhoaa heidän onnensa. Perinteisen juonen uusi tulkinta vie katsojan 1900-luvun alun Pariisin boheemiin ilmapiiriin.

25.09.2009 klo 19:00
“Pelurit”
Nikolai Gogol / Komedia
Pietarin Valtiollinen akateeminen N. P. Akimovin komediateatteri
Ohjaus: Tatjana Kazakova
Esityksen kesto: 1 tunti 40 minuuttia

Pelurit on tarina sattuman oikusta, kiihkosta ja pelihimosta, joka alistaa valtaansa koko elämän. Se on myös tarina Venäjästä, jota näytelmän päähenkilö Iharev nimittää suutuspäissään ”puijauksen maaksi”. Näytelmän salapoliisitarinan juoni tempaa mukaansa jopa kokeneen arvoitusten ratkojan.

Maaseutuhotellissa kohtaavat toisensa huipputason korttihuijarit. He lyöttäytyvät yhteen ja aikovat viedä ”ison potin” voittamalla paikallisen tilallisen merkittyjen korttien avulla. Mutta kukaan ei tiedä, kenestä tulee onnen suosikki ja kuka tyhjentää pankin. Peli on kavala juttu: tänään sinulla on tuuria, mutta huomenna voit jäädä puille paljaille.

Akimovin komediateatterin nuoret, Teatteriakatemiasta vasta valmistuneet näyttelijät suoriutuvat hienosti venäläisen klassikkokirjailija Nikolai Gogolin vaativasta klassisesta tekstistä.

26.09.2009 klo 19:00
”Oscar ja Mamma Roosa”
Eric-Emmanuel Schmitt / Draama (Neljätoista kirjettä Jumalalle)
Pietarin Valtiollinen akateeminen Lensovet-teatteri
Ohjaus: Vladislav Pazi
Esityksen kesto: 2 tuntia 45 minuuttia

Näyttämöllä on venäläisen teatterin ja elokuvan elävä legenda, eräs aikamme suurimpia näyttelijöitä Alisa Freindlih. Esitys pohjautuu liikuttavaan tarinaan kymmenvuotiaasta leukemiaan kuolevasta Oscar-pojasta, joka kirjoittaa kirjeitä Jumalalle.

Kirjeet löytää Mamma Roosa – poika nimittää sillä tavoin sairaanhoitajaa, joka on pukeutunut ruusunpunaiseen asuun. Alisa Freindlih esittää Mammaa ja poikaa virtuoosimaisen taiturillisesti.

Esitys palkittiin katsojien suosikkina Venäjän tärkeimmällä teatteripalkinnolla Kultaisella naamiolla, ja Freindlih valittiin vuoden näyttelijäksi roolistaan Oscar ja Mamma Roosa – esityksessä. Ohjaaja Vladislav Pazille myönnettiin Pietarin arvostetuin teatteripalkinto Kultainen valonheitin parhaasta ohjaustyöstä.

27.09.2009 klo 19:00
“Hauskanpidon aika eli TIME FOR FUN”
Visuaalinen, käsillä esitettävä Pietarin teatteri “Hand Made”
Ohjaus: Andrei Knjazkov
Esityksen kesto: 1 tunti 20 minuuttia

Käsillä esitettävä visuaalinen Hand made -teatteri on ainutlaatuinen ilmiö Pietarin kulttuurielämässä. Tämä nuori teatteriryhmä perustettiin vuonna 2007, ja se tunnetaan jo paitsi Venäjällä myös ulkomailla. Teatterin työskentely nojaa omaperäiseen, itse luotuun tyylilajiin. Siinä perusilmaisukeinona ovat kädet ja niiden avulla luodut muodot.

Tuntuisi mahdottomalta kuvitella, että näytelmä voisi syntyä kirjaimellisesti tyhjästä! Hand made -teatterin näyttelijöille siinä ei silti ole mitään kummallista. Heidän esityksissään turvaudutaan käsillä oleviin materiaaleihin: mielikuvitukseen yhdistyneenä taituruuteen, joka heillä on sanamukaisesti ”hanskassa”. Hand made -teatterissa heräävät eloon norsut, linnut, kello ja elokuvaprojektori…

Teatterin kieli on kaikille ymmärrettävää iästä tai kansallisuudesta riippumatta, ja ryhmän esitykset ovat täynnä leikkiä, mielikuvitusta, huumoria ja tarttuvaa nuorta energiaa.

Näytelmä Hauskanpidon aika eli TIME FOR FUN on palkittu kansainvälisillä taide- ja teatterifestivaaleilla Kölnissä sekä kansainvälisellä Theatre Meetings -festivaalillla Bulgariassa, ja se on saanut pääpalkinnon jaettaessa vuotuista Gertrude-palkintoa Pietarissa.

Savoy-teatteri
Kasarmikatu 46-48, Helsinki
www.savoyteatteri.fi

Tapahtumaa ovat tukeneet:
Venäjän Federaation Suurlähetystö Helsingissä
Suomen Pietarin-pääkonsulaatti
Suomen Pietarin-instituutti

Lisätiedot: http://www.neva-art.ru/finland.php

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply