Poliisi pidätti Mordvassa virolaisen kuvausryhmän

Venäjä: poliisi pidätti Mordvassa virolaisen kuvausryhmän
ETV24, 15.07.2007
http://www.etv24.ee/index.php?0581610

Poliisi pidätti lauantaina Mordvan tasavallassa Venäjällä virolaisen kuvausryhmän, joka oli tullut kuvaamaan tasavallan alkuperäiskansan ersien kansallisjuhlaa sekä sitä seuraavaa suomalais-ugrilaista festivaalia.

Presidentti Tarja Halonen ja Unkarin pääministeri Ferenc Gyurcsány tapaavat festivaalin aikana Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Kuvausryhmä oli tallentamassa ersien rukouspäivän Rasken Ozksin tapahtumia 120 kilometrin päässä Mordvan pääkaupungista Saranskista, kun paikallinen poliisi vaati heitä tulemaan poliisiasemalle, kertoi kuvausryhmän johtaja, kieltenopettaja Indrek Särg.

Poliisi väitti, että Venäjällä on kuvaaminen ilman lupaa kielletty. Kun selvisi, että kuvausryhmän ohjaajan Mare Albrin passi oli jäänyt Saranskiin, poliisi vei Särgin, Albrin ja äänitarkkailija Taisto Uuslailin Bolshoje Ignatovon poliisiasemalle.

Särgin mukaan kuvausryhmää kuulusteltiin monta tuntia ja uhkailtiin toistuvasti. Kuvausryhmä pääsi vapaaksi vasta lauantai-iltana sen jälkeen, kun he olivat päässeet soittamaan vaikutusvaltaisille ystävilleen.

“Nähdäksemme pidätyksen syynä oli se, että ersien juhlan aikana syntyi kiistaa tasavallan venäläismielisen johdon ja ersien kansallisen liikkeen välillä; enemmistö läsnäolleista tuki kansallisen liikkeen johtajaa Grigori Musaljovia,” Särg kertoi.

“Kuvasimme tuota tilaisuutta, ja viranomaiset ilmeisestikin halusivat takavarikoida tallenteet. Kun emme alistuneet syytöksiin, vaan vaadimme saada nähsä lain pykälät, minkä perusteella he toimivat, viranomaisten ainoaksi oljenkorreksi jäi majapaikkaan unohtunut passi.”

Ersän kielen pelastussäätiön puheenjohtaja Grigori Musaljov osallistui lokakuussa 2006 Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan sukukansavaliokunnan järjestämään suomalais-ugrilaisten kansalaisjärjestöjen seminaariin. Tuolloin hän puhui myös voimallisesti Mordvan tasavallan johdon harjoittamaa assimilaatiopolitiikkaa vastaan..

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply