Poliittiset vangit vapautettava!

Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi vaatii poliittisten vankien vapauttamista Venäjällä

Me, Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin FINROSFORUM 2009 osanottajat, esitämme syvän huolemme ihmisoikeuksien tilasta Venäjällä.

Kansalaisfoorumi vetosi juuri ennen Venäjän pääministerin Vladimir Putinin Suomen-vierailua Suomen valtiojohtoon ja kansalaisiin, jotta seminaarissa esilletuoduista huolenaiheista ei vaiettaisi.

Venäjän vankiloissa ja vankileireillä viruu poliittisia vankeja ja syyttä tuomittuja. Yhteiskunnallisesti aktiivisia ihmisiä sorretaan ja sananvapautta rikotaan. Venäjällä on tapahtunut poliittisia murhia ja paikallisviranomaisia kritisoineita toimittajia on pahoinpidelty raa’asti.

Poliisiasemilla ja vankiloissa käytetään kidutusta, vankilaolot ovat usein niin vaikeat, että niitä voidaan pitää kidutuksena. Kansalaisaktivisteja vainotaan ja poliisi käyttää julmaa väkivaltaa hajottaakseen kansalaisten rauhallisia mielenosoituksia.

Tilanne Tshetsheniassa on edelleen äärimmäisen huono. Aseistetut naamioituneet henkilöt sieppaavat ihmisiä, joista monet katoavat jäljettömiin. Useita tshetsheenejä on kidutettu hyvin raa’asti kuulusteluissa, heitä on syytetty ilman todisteita terrorismista ja tuomittu erittäin pitkiin vankeusrangaistuksiin.

Vetoamme suomalaisiin, että he ilmaisisivat huolensa Venäjän korkeimmalle johdolle ja vaatisivat sitä kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja vapauttamaan poliittiset vangit Venäjällä.

***

Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin kolmas vuotuinen seminaari FINROSFORUM 2009 pidettiin Helsingissä 25.-26. toukokuuta 2009. Tapahtumaa olivat mukana järjestämässä yhteistyökumppanimme sekä Suomessa että Venäjällä, mukaan lukien eduskunnan ihmisoikeusryhmä. Kaksipäiväisen seminaarin pääaiheet olivat kansallisten, uskonnollisten ja seksuaalisten vähemmistöjen oikeudet sekä poliittisten vankien kysymys Venäjällä.

Seminaariin osallistuivat mm. muukalaisvihaa tarkkailevan SOVA-keskuksen varajohtaja Galina Kozhevnikova, Yhdysvaltoihin vainoa paennut pohjoiskaukasialainen toimittaja Fatima Tlisova, Moskovan Gay Pride -paraatin pääjärjestäjä Nikolai Aleksejev, neuvostoajan mielipidevanki Jelena Sannikova sekä poliittisia vankeja puolustava asianajaja Mihail Trepashkin.

Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi perustettiin tammikuussa 2007. Järjestö on huolissaan demokratian ja ihmisoikeuksien murenemisesta Venäjällä. Yhdistyksemme tukee kansalaisyhteistyötä Suomen ja Venäjän välillä tukemalla kansalaisaloitteita demokratian, ihmisoikeuksien ja sananvapauden edistämiseksi.

Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin Suomen-vierailun alla suomalaiset kansalaisjärjestöt, mukaan lukien Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi, vetosivat ihmisoikeuksien ja kansalaisvapauksien puolesta Venäjällä. Vetoomus on luettavissa järjestömme verkkosivustolla: http://www.finrosforum.fi/?p=2516.

***

Lisätietoja:

Heidi Hautala
puheenjohtaja
Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi
+358 50 511 3129

Tarja Kantola
varapuheenjohtaja
Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi
+358 50 555 0833

Kerkko Paananen
tiedottaja
Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi
+358 44 070 7710

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply