Polsut stadissa!

Pietarin kansallisbolševikkien johtaja Andrei Dmitrijev on keskiviikkona 19.09.2007 Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin vieraana Helsingissä. Eduskunnan lisärakennuksen Kansalaisinfossa järjestetään keskiviikkona klo 17:00-18:30 keskustelutilaisuus Venäjän poliittisesta tilanteesta. Dmitrijev osallistui foorumin heinäkuussa Suomenlinnassa järjestämään konferenssiin.

Kansallisbolševikkien tavoitteista ja ideologiasta on herännyt monta kysymystä. Pidettäköön tässäkin mielessä, että yksioikoiset arviot harvoin tavoittavat todellisuutta. Kansallisbolševikkeja ei juuri tunneta Venäjän ulkopuolella; heidän on lähes yhtä vaikea päästä eroon 1990-luvulla itse itselleen luomasta leimasta Venäjän ulkopuolella kuin Venäjän sisälläkin.

Venäjä poliittinen kenttä on tällä hetkellä lievästi sanoen outo. Hallitsevan režiimin otteet ovat tuoneet yhteen monia aiemmin toisiaan verivihollisina pitämiä liikkeitä. Liikkeessä ovat myös puolueiden ja niissä toimivien ihmisten näkemykset ja vakaumukset. Venäjän poliittisista liikkeistä pisimmän ideologisen harppauksen lienevät tehneet juuri kansallisbolševikit.

Kansallisbolševistinen puolue kiellettiin Venäjällä uuden “ekstremismin” vastaisen lain nojalla, kun se liittoutui Putinin vastaisen demokraattisen oppositiokoalition kanssa. Liikkeen 1990-luvulla julistamat iskulauseet (“Stalin, Berija, Gulag!”) eivät Kremliä juuri häirinneet. Kansallisbolševikit ovat useassa kaupungissa Putinin vastaisen oppositioliikkeen järjestöllinen selkäranka.

Andrei Dmitrijev on paitsi Pietarin kansallisbolševikkien johtaja, myös yksi Toinen Venäjä -oppositiokoalition toiminnanjohtajista Pietarissa, ja hän on ollut aktiivisesti mukana järjestämässä ns. erimielisten marsseja Pietarissa.

Dmitrijev on hiljattain perustetun “Venäläisen kansallisen vapautusrintaman” (NAROD) -liikkeen perustajajäsen; liike perustettiin tukemaan liberaalin Jabloko-puolueen Pietarin siiven näkyvän johtohahmon Sergei Guljaevin vaalikampanjaa. Dmitrijev on myös paikallisen APN Severo-Zapad -uutistoimiston päätoimittaja.

Helsinkiin Andrei Dmitrijev saapuu kertomaan opposition esivaaleista yhteisen presidenttiehdokkaan valitsemiseksi. Pietarin alueen esivaalit järjestetään 23.09.2007. Keskustelua käydään myös Venäjän poliittisesta tilanteesta uuden pääministerin, Viktor Zubkovin, nimittämisen jälkeen.

Lue lisää kansallisbolševikeista:

Limonov – Ett annat Ryssland
Oskorei, 22.07.2007
http://oskorei.motpol.nu/?p=515

Sopimaton sukupolvi
Anna Politkovskaja, 17.01.2005
http://2005.novayagazeta.ru/nomer/2005/03n/n03n-s17.shtml

National Bolsheviks, The Party Of “Direct Action”
RFE/RL, 29.04.2005
http://www.rferl.org/featuresarticle/2005/04/c46f0495-183f-42f8-aa39-6de55e8f6fb6.html.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply